PALA GLOBALNA PRODAJA

Samsung i dalje globalni lider, Apple i Xiaomi se bore za drugu i treću poziciju

Autor: Marina Šunjerga
event 28.12.2021.
Foto: Shutterstock

Globalna prodaja pametnih mobitela u trećem je tromjesečju pala za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali porasla po istoj stopi u odnosu na drugi kvartal. Ukupno je u tri mjeseca od srpnja do kraja rujna u svijetu isporučeno 342 milijuna pametnih mobitela.

U ista tri mjeseca 2020. godine isporučeno 365 milijuna mobitela, pokazuju podaci konzultantske kuće Counterpoint. Tržišna vrijednost isporučenih telefona iznosila je 103 milijarde dolara i narasla je za 10 posto što znači da su korisnici kupovali skuplje telefone.

Samsung je i dalje globalni lider. Ukupno je ona južnokorejska kompanija prodala 69,3 milijuna uređaja u tri mjeseca pa su im isporuke narasle za 20 posto u odnosu na raniji kvartal tekuće godine. Za usporedbu, lani su u istom kvartalu isporučili nešto više od 80 milijuna pametnih telefona. Drže udjel na globalnoj razini od 20 posto i osjetno su ispred ostalih takmaca. Ovo nije najbolji udio Samsunga u posljednje tri godine jer su primjerice u prvom kvartalu 2021. imali 22 posto udjela kada je u tri mjeseca isporučeno 355 milijuna pametnih mobitela.

Na drugom mjestu je Apple s udjelom od 14 posto i prodanih 49 milijuna uređaja. Najjači kvartal za Apple je svakako posljednji kvartal u godini pa su tako lani od rujna do kraja prosinca prodali 82 milijuna mobitela i pretekli Samsung. Puno se očekuje od iPhone 13 serije koja je javnosti predstavljena u rujnu pa će podaci iz posljednjeg kvartala biti vrlo zanimljivi.

Xiaomi puše za vrat Appleu s isporučenih 44,4 milijuna mobitela u trećem kvartalu 2021. godine i s 13 posto udjela na globalnom tržištu. Prodaja im je u tri mjeseca pala za pet posto prvenstveno zbog nedostatka dijelova za mobitele, ali puno očekuju od posljednjeg kvartala jer su na tržište pustili novu liniju Xiaomi 11T, koja je osjetno jeftinija od iPhone 13, a nudi odlične performanse. Xiaomi je u posljednjem kvartalu 2018. godine prodao svega 25 milijuna uređaja i imao svega šest posto udjela na globalnoj razini i jako gazi u susret najjačim suparnicima.

Ukupno je Samsung od početka godine do rujna prodao 203,5 milijuna mobitela, Apple 156,5 milijuna, a Xiaomi oko 145,4 milijuna mobitela. U tom periodu je u svijetu prodano ukupno 1020 milijuna uređaja pa su tri najveća proizvođača generirala prodaju 505 milijuna modela, odnosno više od polovice svih prodanih uređaja.

Konkurenti najvećoj trojici su vivo i OPPO, koji svaki pojedinačno drže po deset posto svjetskog tržišta. Vivo je zanimljiv jer brzo raste na kineskom tržištu, a valja spomenuti i kompaniju realme, koja je u trećem kvartalu zabilježila povijesni rekord u isporukama s plasmanom 16,2 milijuna uređaja na tržište.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava