POPIS STANOVNIŠTVA

Samopopisalo se 1.326.000 građana, rok za samopopis produljen još danas

Autor: Redakcija
event 27.09.2021.
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj se samopopisalo 1.326.000 građana, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku. Drugim riječima gotovo trećina građana Hrvatske odlučila se na digitalizirani popis stanovništva.

Pridonijela je tome i jaka medijska kampanja, ali i činjenica da nagrađivani sustav e-građanin koristi sve više stanovnika.
Najviše se građana samopopisalo u Zagrebu čak 403 tisuće njih, a potom u Splitsko Dalmatinskoj županiji, dok je najmanje samopopisanih u Ličko senjskoj županiji u kojoj je manje od devet tisuća građana samo upisalo svoje podatke.

S obzirom da je zbog preopterećenosti sustava u nedjelju navečer došlo do zastoja u radu sustava, DZS je odlučio produljiti rok za samopopisivanje na još jedan dan pa se građani mogu popisati još danas. Odgovore treba dati na 60 jednostavnih pitanja, a po ekipe iskustvu portala 5G samopopis je moguće obaviti za samo deset minuta preko ovog linka.

Od utorka na teren izlaze popisivači koji će ispitivati građane u njihovom kućanstvu. I popisivači su zakoračili u 21.stoljeće pa umjesto na papire, kako je bilo do sada, odgovore ispitanika bilježe u digitalnom obliku jer će biti opremljeni prijenosnim računalima. Prilikom terenskog popisivanja, popisivači dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne Covid potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava