POPIS STANOVNIŠTVA

Samopopisalo se 1.326.000 građana, rok za samopopis produljen još danas

Autor: Redakcija
event 27.09.2021.
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj se samopopisalo 1.326.000 građana, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku. Drugim riječima gotovo trećina građana Hrvatske odlučila se na digitalizirani popis stanovništva.

Pridonijela je tome i jaka medijska kampanja, ali i činjenica da nagrađivani sustav e-građanin koristi sve više stanovnika.
Najviše se građana samopopisalo u Zagrebu čak 403 tisuće njih, a potom u Splitsko Dalmatinskoj županiji, dok je najmanje samopopisanih u Ličko senjskoj županiji u kojoj je manje od devet tisuća građana samo upisalo svoje podatke.

S obzirom da je zbog preopterećenosti sustava u nedjelju navečer došlo do zastoja u radu sustava, DZS je odlučio produljiti rok za samopopisivanje na još jedan dan pa se građani mogu popisati još danas. Odgovore treba dati na 60 jednostavnih pitanja.

Od utorka na teren izlaze popisivači koji će ispitivati građane u njihovom kućanstvu. I popisivači su zakoračili u 21.stoljeće pa umjesto na papire, kako je bilo do sada, odgovore ispitanika bilježe u digitalnom obliku jer će biti opremljeni prijenosnim računalima. Prilikom terenskog popisivanja, popisivači dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne Covid potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava