5G AUKCIJA

SAD: Započela dražba za novi srednjepojasni 5G spektar

Autor: Redakcija
event 01.08.2022.
Foto: Shutterstock

U novom krugu će se nadmetati za oko 8.000 dozvola u području spektra od 2,5 GHz, i to uglavnom u ruralnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) u petak je otvorila novu dražbu za 5G frekvencije srednjeg spektra s ciljem daljnjeg širenja bežičnih 5G usluga.

Predsjednica FCC-a, Jessica Rosenworcel, tom je prilikom izjavila: „Svi znamo da postoje praznine u 5G pokrivenosti, posebno u ruralnoj Americi, a ova je dražba jedinstvena prilika da ih popunimo.”

Aukcija 108 stavlja na raspolaganje 8.017 novih dozvola za fleksibilnu uporabu frekvencijskog spektra u pojasu od 2,5 GHz. Ove su dozvole bazirane po okruzima, u područjima s nedodijeljenim spektrom od 2,5 GHz – što pretežito podrazumijeva ruralne dijelove zemlje. Dražba je započela 29. srpnja u 10 sati ujutro po istočnom vremenu te koristi tzv. „clock-1″ format, koji je sličan principu prošlih FCC dražbi, ali umjesto da nudi više generičkih blokova spektra u kategoriji na određenom zemljopisnom području, ponudit će jedinstvenu dozvolu specifičnu za frekvenciju po kategoriji u okrugu.

Kongres je lani odobrio 42,5 milijardi američkih dolara za bespovratna sredstva Ministarstva trgovine Sjedinjenih Država u svrhu proširenja fizičke implementacije širokopojasnog interneta u mjestima kao što su ruralna područja, koja nemaju pristup uslugama velike brzine.

FCC je posljednjih godina pokretala dražbe za spektar kako bi pomogla u rješavanju rastuće potražnje za bežičnim povezivanjem zbog sve većeg broja uređaja povezanih s internetom.

Trima najvećim američkim operatorima 2021. je dodijeljeno 78 milijardi dolara u ponudama na FCC dražbi 5G C-pojasa. Verizon je u konačnici platio 52 milijarde dolara za 3.511 dozvola i brzo odobrenje za njihovu upotrebu, dok je AT&T osvojio 23,4 milijarde, a T-Mobile 9,3 milijarde dolara.

U veljači su FCC i NTIA (Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije) obećale poboljšati koordinaciju upravljanja spektrom uslijed spora oko utjecaja 5G signala na zračni promet. Agencije su priopćile da će surađivati kako bi riješile probleme vezane uz politiku spektra te redovito održavaju službene sastanke radi zajedničkog planiranja spektra.

Javnost može pratiti što se događa s Aukcijom 108 na poveznici.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava