TEKUĆI SPOR

SAD planira uvesti nova ograničenja za kineske tehnološke tvrtke

Autor: Redakcija
event 04.10.2022.
Foto: Shutterstock

Nova ograničenja mogla bi biti najopsežnija koja je Bidenova administracija poduzela dosad kako bi Kini spriječila pristup američkoj tehnologiji za podatkovne centre i superračunala.

Bidenova administracija trebala bi najaviti nove mjere za ograničavanje pristupa kineskih kompanija tehnologijama koje omogućuju računalstvo visokih performansi, najnovijim u nizu poteza usmjerenih na suzbijanje ambicija Pekinga da izradi oružja sljedeće generacije i automatizira nadzorne sustave velikih razmjera.

Mjere, koje bi mogle biti objavljene već ovaj tjedan, označavale bi jedan od najznačajnijih koraka koje je Bidenova administracija poduzela da Kini oduzme pristup naprednoj tehnologiji poluvodiča. Nadovezali bi se na pravilo iz Trumpove ere koje je zadalo udarac kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju – zabranjujući tvrtkama diljem svijeta da mu šalju proizvode napravljene uporabom američke tehnologije, američkih strojeva ili softvera.

Očekuje se da će se niz kineskih tvrtki, vladinih istraživačkih laboratorija i drugih subjekata suočiti s ograničenjima sličnim Huaweiju, kažu stručnjaci koji su upoznati s planovima. U stvari, svaka tvrtka koja koristi tehnologije proizvedene u Americi bila bi blokirana od prodaje kineskim subjektima koji su na meti administracije, makar još nije jasno koje bi tvrtke bile pogođene novim mjerama.

Širenje onoga što je poznato kao pravilo o izravno stranim proizvodima samo je jedan dio planiranih ograničenja Washingtona. Također se predviđa da će administracija pokušati kontrolirati prodaju najsuvremenijih alata proizvedenih u SAD-u kineskoj lokalnoj industriji poluvodiča.

Washington također planira ograničiti prodaju mikročipova proizvedenih u SAD-u najmoćnijim superračunalima i podatkovnim centrima u Kini. To bi ograničenje moglo naposljetku onemogućiti velike akademske ustanove kao i internetske tvrtke poput Alibabe i Tencenta da nabavljaju dijelove koji su im potrebni za izgradnju vodećih podatkovnih centara i superračunala.
S vremenom, kako razine performansi superračunala budu rasle, ograničenje bi moglo ozbiljno omesti sposobnost Kine da razvije snažnu tehnologiju koja čini temelj inovacija u nizu područja, uključujući bioznanost, umjetnu inteligenciju i raketno inženjerstvo.

Prema provjerenim izvorima, Bidenova administracija također priprema izvršnu odredbu koja bi vladi omogućila da pomno ispita ulaganja koja su američke tvrtke izvršile u inozemstvu zbog rizika po nacionalnu sigurnost te s obzirom na druge mjere koje bi se mogle primijeniti na kineskog proizvođača memorijskih čipova YMTC (Yangtze Memory Technologies Company).

Orville Schell, dugogodišnji izučavatelj Kine u Azijskom društvu, rekao je da američka vlada namjerava odvojiti američke i kineske lance opskrbe poluvodičima i tehnologijom poluvodiča, imajući u vidu njihovu važnost ne samo za nacionalna gospodarstva, već i za sustave naoružanja i druge vojne primjene.

SAD je već prošlog mjeseca nametnuo nova ograničenja na prodaju nekih od sofisticiranih kompjuterskih čipova Kini i Rusiji, s naglaskom na modele visoke klase poznate kao grafičke procesne jedinice (GPU) koje prodaju tvrtke Silicijske doline.

Paul Triolo, viši potpredsjednik za Kinu u strateškoj firmi Albright Stonebridge Group istaknuo je da je taj potez bio „vjerojatno najjača vrsta regulatorne izjave i izjave o kontroli izvoza koju je američka vlada dala u pogledu pristupa Kine američkoj tehnologiji” te da dolazi u osjetljivo vrijeme za kinesku vlast, netom prije 20. Kongresa Komunističke Partije predviđenog za 16. listopada.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava