NOVA 5G DRAŽBA

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta: Imat ćemo novu 5G dražbu, cilj nam je osigurati 5G posvuda!

Autor: Marina Šunjerga
event 30.03.2022.
Foto: Marko Todorov / CROPIX.

HAKOM, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, krajem tekuće godine, a najkasnije početkom 2023. godine organizirat će novu dražbu o dodjeli frekvencija spektra za razvoj 5G infrastrukture.

Informaciju je najavio na konferenciji „5G&beyond”, održanoj u organizaciji portala 5G.hr i tvrtke Markoja d.o.o., Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

Riječ je o dodjeli pojaseva 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100MHz te 2600 MHz na nacionalnoj razini koji su već u uporabi, a čije koncesije ističu u 2024. godini u svrhu transformacije 2G, 3G i 4G mreža prema 5G i 6G mrežama. Također na aukciju će se staviti i spektri iz 3,6 GHz pojasa na regionalnoj razini, koji nisu dodijeljeni tijekom dražbe održane u kolovozu, a ovisno o interesu tržišta razmotrit će se i dodjela ostalih pojaseva od 26 GHz.
HAKOM se priprema i za 6G mrežu te razvoj WiFi7, kao i satelitskih sustava sljedeće generacije, najavio je Gosta, a u svrhu kvalitetnije telekomunikacijske usluge i razvoja digitalnog društva.

Foto: Marko Todorov / CROPIX. Na fotografiji: Voditelj Mladen Sirovica, Boris Drilo – CTO Hrvatski Telekom, Boris Markoja – član Uprave i direktor Markoja d.o.o., Branimir Marić – CTO A1 Hrvatska, Nenad Šlibar – CTO Telemach Hrvatska

Konferencija „5G&beyond” okupila je vodeće ljude telekomunikacijskog sektora, koji su iznijeli svoje planove investicija u infrastrukturu mreže nove generacije, ali i govorili o potencijalima nove tehnologije te njezinom utjecaju na razvoj cijelog gospodarstva Hrvatske.

Gosta je istaknuo da će HAKOM biti podrška u razvoju infrastrukture te da potencijal vide i u razvoju privatnih mreža, koje se nazivaju i kampus mreže, a riječ je o mrežama razvijenima za pojedine projekte i kompanije. Tako je osigurano testiranje u pojasu od 2,6 GHz – 40 MHz, a naglasio je i da su dijelovi spektra iz frekvencijskih pojaseva 24,25-25,25 GHz predviđeni za pojedinačne dozvole za privatne mreže. Privatne 5G mreže su u fokusu, pojasnio je Gosta, jer su podloga za industriju 4.0. i mogu imati primjenu na razvoj gotovo svih sektora od poljoprivrede, industrijske proizvodnje, energetike do zdravstva i obrazovanja.

Vizija Europske Unije je u digitalnom desetljeću osigurati razvoj digitalnih vještina, digitalnih javnih usluga, digitalne infrastrukture i digitalnog poslovanja. Konačni cilj je gigabitno društvo i 5G mreža posvuda.

„Omogućiti 5G posvuda bio je ključni zadatak dražbe koju smo proveli u kolovozu i zato su uvjeti bili takvi da osiguraju infrastrukturu u svim dijelovima Hrvatske”, istaknuo je Gosta pa podsjetio da, sukladno uvjetima dražbe, teleoperatori imaju zadatak s 5G mrežama do kraja 2025. godine pokriti 90 posto urbanog područja, 99 posto autocesta te 95 posto željezničkih pravaca. Također po uvjetima dražbe do kraja 2025. godine moraju osigurati dostupnost 5G-a u četvrtini ruralne površine Hrvatske, a do kraja 2027. godine čak 50 posto ruralnog teritorija.

U HAKOM-u su ipak svjesni da je razvoj 5G infrastrukture zbog administrativnih barijera kompliciran, ali se, kako je istaknuo Gosta, nadaju da će u uklanjanju istih pomoći Objedinjeni plan razvoja mreža pokretnih komunikacija, koji bi trebao služiti kao podloga za izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, kao i dio Nacionalnog programa za oporavak i otpornost kojim se mijenja čitav paket zakona i pravilnika u cilju olakšanja izgradnje telekomunikacijske infrastrukture.

Foto: Marko Todorov / CROPIX.
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava