FUTURISTIČKA IDEJA POSTAJE REALNOST

Prvi leteći automobil na svijetu dobio odobrenje za probni let

Autor: Redakcija
event 04.07.2023.
Foto: Shutterstock

Američka startup tvrtka koju podržava Muskov SpaceX bit će prva koja će testirati električne automobile za vožnju na cesti – i u zraku!

Električni leteći automobil vrijedan otprilike 300.000 dolara službeno je dobio odobrenje američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) za testiranje na cesti i u zraku.

Alef Aeronautics, proizvođač automobila sa sjedištem u Kaliforniji, objavio je da mu je FAA dodijelila Posebnu potvrdu o plovidbenosti za svoj Model A, što predstavlja prvo odobrenje takve vrste za automobil koji može letjeti.

Alefov izvršni direktor, Jim Dukhovny, izrazio je uzbuđenje zbog certifikacije, navodeći da ih približava pružanju ekološki prihvatljivog i bržeg putovanja na posao pojedincima i tvrtkama, čime se štedi dragocjeno vrijeme.

Međutim, zbog promjene propisa FAA koji se tiču jedinstvenih mogućnosti letećih automobila, potvrdom se nameću i ograničenja na dopuštene lokacije te svrhe letenja.

Alefov cilj je razviti prvi leteći automobil opremljen za cestovnu vožnju kao i mogućnosti okomitog polijetanja. Nastoje dizajn besprijekorno uklopiti u postojeću urbanu infrastrukturu za vožnju i parkiranje. Leteći automobil može uzlijetati okomito ili vodoravno i primiti do dva putnika. Očekuje se da će imati cestovni domet od 200 milja (cca. 322 km) i domet leta od 110 milja (cca. 177 km).

Potencijalni kupci mogu platiti polog od 150 dolara za upis na opću listu čekanja ili 1500 dolara za prioritetni pristup kada otpočnu isporuke. Alef Aeronautics je u siječnju izvijestio da je približno 440 pojedinaca napravilo uplatu tijekom posljednjeg tromjesečja 2022.

Tvrtkin izvršni direktor prethodno je izjavio u intervjuu za CNBC da kupci mogu očekivati njihove leteće automobile u pogonu već 2025.

Ovo je mali korak za avione, ali veliki za automobile.

Jim Dukhovny, direktor, Alef Aeronautics
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava