ANALIZA PODATAKA

Prosječni mobitel u Hrvatskoj troši 14,5 GB mjesečno, rast podatkovnog prometa od 23 posto u godinu dana

Autor: Redakcija
event 13.10.2021.
Foto: Shutterstock

U samo tri mjeseca, travnja do lipnja 2021. godine, u Hrvatskoj se potrošilo 664,8 milijuna gigabajta podatkovnog prometa, pokazuju analitike HAKOM-a iz kojih je jasno da je započeo snažan rast „trošenja interneta”, koji će se intenzivirati implementacijom 5G tehnologije.

Ericsson je u svojoj globalnoj analizi istaknuo da će se u idućih pet godina podatkovni promet na mobitelima povećati gotovo 3,5 puta pa bi tako prosječni mobitel mjesečno trošio 35 GB, dok danas koristi oko 10 GB svaki mjesec. U Hrvatskoj je samo u godinu dana podatkovni promet skočio za 23 posto, a podatkovni promet ostvaren u pokretnim mrežama, odnosno preko mobitela skočio je 27 posto – na 205 milijuna GB potrošenih u tri mjeseca. S obzirom na to da HAKOM evidentira 4,7 milijuna priključaka u pokretnim mrežama, u Hrvatskoj se trenutno mjesečno potroši oko 14,5 GB po priključku pri čemu se više od 80 posto priključaka odnosi na mobitele. Razvojem 5G infrastrukture kojeg najavljuju svi telekomi trošit će se sve više gigabajta, a to znači i više prihoda za telekome.

Rast prihoda i to značajan već je i evidentiran u drugom tromjesečju 2021.godine pa su ukupni prihodi telekoma na domaćem tržištu od usluga pristupu interneta skočili za gotovo 12 posto na gotovo 1,3 milijardu kuna. Rast prihoda gotovo je u cijelosti generirao promet u mobilnoj telefoniji koja generira dvije trećine prihoda u ovom segmentu. Tako su prihodi od usluga pristupu internetu u mobilnim mrežama skočili za 17 posto na 818 milijuna kuna, a u fiksnim mrežama evidentiran je rast prihoda od svega tri posto na 472 milijuna kuna.

Broj internetskih priključaka povećan je na 5,74 milijuna od čega na fiksni segment otpada malo više od milijun priključaka.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava