Pristižu donacije za CroCube – prvu hrvatsku „kockicu“ u svemiru

Autor: Redakcija
event 06.09.2022.
Foto: Croinvest

U tijeku je kampanja skupnog financiranja CroCube, koja ima kao cilj u svemir lansirati prvi nanosatelit s hrvatskim potpisom! „Sateliti nisu novina, no niti jedan od njih nije ‘naš’, nijedan nema hrvatski pedigre ni znanje. CroCube misija to će uskoro promijeniti.”

Na platformi Croinvest pokrenuta je crowdfunding kampanja s ciljem slanja prvog hrvatskog satelita u svemir. Iza ovog projekta stoje tvrtka Spacemanic i Udruga A3 (Adriatic Aerospace Association). Projekt obuhvaća izradu, programiranje i lansiranje prvog nanosatelita proizvedenog u Hrvatskoj.

CroCube je napravljena u obliku kocke, kako bi odgovarala prepoznatljivom hrvatskom nacionalnom simbolu: crveno-bijelim „kockicama” na šahovnici.

U prošlosti je bilo pokušaja sklapanja i lansiranja prvog hrvatskog satelita. Ambiciozni projekti okupljali su najbolje umove i timove, no najviše je nedostajalo (i još uvijek nedostaje) podrške Vlade i relevantnih institucija koje bi ovakve projekte podržale novčano, sastavno i sustavno. Međutim, ono što je prije manjkalo, sada je usavršeno od strane Jadranske aero-svemirske asocijacije (A3) i tvrtke Spacemanic, slovačkog eksperta za nanosatelite čiji dio tima djeluje u Hrvatskoj. Upravo iz Spacemanica dolazi i tzv. kapetanica CroCube misije, gospođa Daniela Jović, koja za sobom ima četiri uspješna lansiranja te brojna predavanja o svemirskoj tehnologiji, diljem svijeta.

„CroCube je početak svemirske ere u Hrvatskoj. Njome želimo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske i stvaranje naprednog društva orijentiranog na prosperitet i inovacije. Želimo povećati interes za astronomiju i svemirske projekte uz jačanje znanosti (STEM) i visokotehnološkog poduzetništva. Želimo stvoriti platformu za osnivanje prvog svemirskog centra u Hrvatskoj, postaviti temelj za razvoj svemirskog sektora te omogućiti stvaranje bolje sutrašnjice za našu djecu, za novu generaciju znanstvenika, inženjera i istraživača svemira”, poručuju organizatori kampanje.

Foto: Croinvest

Uz Udrugu A3, hrvatski partneri misije su i Institut Ruđer Bošković te Visoko učilište Algebra. IRB, najveći hrvatski znanstveno-istraživački centar, ustupit će svoje prostorije za integraciju satelita jer se satelit mora sklapati u sterilnim uvjetima koji onemogućuju kontaminaciju prašinom i drugim česticama koje mogu ugroziti njegovo djelovanje. U Algebri, obrazovnoj instituciji fokusiranoj na izobrazbu stručnjaka u području softvera, već se razvija kôd za komunikaciju sa satelitom te priprema zemaljska stanica za njegovo praćenje. Usto, Spacemanic je dogovorio i suradnju s berlinskom svemirskom tvrtkom Exolaunch.

Kako bi projekt bio uspješan, u sklopu kampanje financiranja potrebno je prikupiti 130.000 eura (oko 980.000 kn), a kampanja traje do kraja godine. Očekivano lansiranje satelita predviđeno je za drugi dio 2023. godine, a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi tvrtke SpaceX.

Što je to nanosatelit i zašto CroCube?

CubeSat su standardizirani kockasti nanosateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica. Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu, što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

CroCube je 1U CubeSat (1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1.1 kg, a čine ga dijelovi: konstrukcija, računalo, napajanje, sustav orijentacije i stabilizacije, dvije kamere te sustav komunikacije.

Važno je napomenuti da satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira Sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje, a kako će biti smješten u nisku orbitu, nakon izvjesnog vremena privući će ga Zemljina gravitacija te će u cijelosti izgorjeti u atmosferi, ne ostavljajući za sobom nikakve krhotine i tzv. „svemirsko smeće“ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije.

Kapetanica Daniela Jović

Misija CroCube satelita je fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će triput dnevno, na otprilike 12 minuta.

Svi zainteresirani građani moći će uživo na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit prelijeće nad Hrvatskom. CroCube u sebi će imati i integriranu memorijsku karticu koja će sadržavati sve „karte za ukrcaj na satelit” (boarding passes): imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora.

Foto: Croinvest

Donacije se prikupljaju ovdje, a svaka od njih bit će nagrađena promotivnim materijalima i činjenicom da će sva imena donatora biti na čipu poslanom u orbitu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava