UDRUGA

Osnovan CRO STARTUP: Bore se za veću financijsku podršku i promociju startup tvrtki

Autor: Marina Šunjerga
event 03.03.2022.
Foto: PR

U Hrvatskoj već imamo dva jednoroga, a startup scena je sve življa. Gotovo svakodnevno možemo vidjeti nove zanimljive projekte, koji se probijaju na tržištu oslanjajući se na vlastite snage i kreativnosti.

Ipak, da bi ostvarila svoj puni potencijal, domaća startup scena treba podršku, pri čemu je jednako bitna jednostavnija administracija pri registraciji tvrtke i registriranju djelatnosti i bolji pristup kapitalu izvan tvrtke i unutar nje.
Stoga se ovaj tjedan startup scena udružila u udrugu CRO STARTUP, zamišljenu kao krovno udruženje čiji je cilj poticanje razvoja scene i uklanjanje barijera za poslovanje.

Foto: PR / Na fotografiji: Hajdi Ćenan, predsjednica udruge te suosnivačica i direktorica startupa Airt.

„Hrvatska startup scena proživljava svojevrsni momentum. U nepune dvije godine postali smo država s dva jednoroga; Infobip i Rimac automobili, a svjedočimo velikom broju postojećih startupa koji nižu ‘prekonoćne’ uspjehe te gotovo svakodnevnoj pojavi novih startupa. Međutim, svi oni rade i uspijevaju ne zbog podupirućeg poslovnog i startup okruženja u Hrvatskoj, već dapače, njemu usprkos.” – rekla je Hajdi Ćenan, predsjednica udruge te suosnivačica i direktorica startupa Airt.

Europska unija još je prije godinu dana u Startup Nations Standard of Excellence deklaraciji izjavila da su startupi budućnost europskog gospodarstva i društva te na inicijativu povjerenice Mariye Gabriel okupila predstavnike startup ekosustava svih država članica kako bi EU pretvorili u pokretačku silu za startupe. Taj trenutak osvijestio je činjenicu da je Hrvatska jedina EU članica bez relevantne startup udruge te da je ona prijeko potrebna.

Udruga će se fokusirati na uklanjanje regulatornih barijera, posebice na definiranje i prepoznavanje startupa kao posebnog entiteta, lakšu podjelu i transfer udjela u njima, što zauzvrat olakšava investicije u njih, porezne olakšice na investiranje te ESOP (plan dioničarstva zaposlenika). Važno im je objedinjavanje resursa i znanja, kroz predloške dokumenata te edukacije namijenjene baš startupima, kao i posebni uvjeti i popusti na razne usluge koje startupi koriste. Radit će i na jačanju startup zajednice, kroz promociju startupa, povezivanje postojećih lokalnih i regionalnih, ali i tematskih startup inicijativa te okupljanja i druženja i razmjenu znanja i dobrih i loših iskustava. Kao jednu od važnih tema udruga ističe i međunarodno pozicioniranje, kroz mapiranje te promociju hrvatske startup scene na relevantnim konferencijama i stranim investitorima, kao i (daljnje) sudjelovanje u EU i globalnim inicijativama i startup događanjima.

„Ovo je početak jedne lijepe priče. Imamo strašnu priliku, moramo biti ambiciozni, moramo promovirati cijeli sektor. Jako se radujemo izazovu, ali moramo ovo shvatiti jako ozbiljno jer pred nama je jako puno posla.”- rekao je Nikola Pavešić, direktor za startupe u Infobipu te dodaje da se treba sjetiti da osim po uspjehu u nekim sportovima Hrvatska na međunarodnoj sceni briljira i po postignućima hrvatskog tehnološkog sektora.

Foto: PR

Udruga CRO STARTUP osnovana je na inicijativu CISEx-a i drugih dionika hrvatske startup zajednice, a upravni odbor čine Maja Brkljačić (AlgebraLAB), Mario Frančešević (CISEx/SeekandHit), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Srđan Kovačević (Orqa), Nikola Pavešić (Infobip), Božidar Pavlović (Jackie Agency), Marijana Šarolić Robić (Odvjetnički ured MSR) kao potpredsjednica te Hajdi Ćenan (Airt) kao predsjednica udruge.

Davor Runje, predsjednik udruge CISEx pojasnio je da je rad na jačanju startup ekosustava posao koji izlazi izvan okvira svih postojećih udruženja i udruga vezanih za tehnologiju u Hrvatskoj. Pojašnjava da nisu sve IT i tehnološke tvrtke nužno startupi. Isto vrijedi i za softverske tvrtke, a sličan problem imaju i HGK i HUP. Čak ni udruženja poput CroAI-ja, koji okuplja tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom nema u svom članstvu samo startupe.
Runje naglašava i da je CISEx podržao ovu inicijativu zato što startupi nisu samo tehnološke tvrtke.
„Prije svega, startupi nisu uvijek softverske tvrtke, a u startup ekosustavu je još i niz tvrtki i institucija kao što su to brojni inkubatori i akceleratori, investicijski fondovi i drugi i niti jedna druga udruga ih nije okupila pod istim krovom“, kaže Runje.

Srđan Kovačević, suosnivač i direktor tvrtke Orqa i član uprave CRO Startupa naglasio je da po rezultati hrvatskih startupa sugeriraju da je Hrvatska fantastično mjesto za započeti tehnološki biznis, što na puno načina jest, ali na još više načina nije.

„Imamo puno toga za napraviti, ali teško mi je zamisliti nešto što ovakav tim u ovom sastavu ne može ostvariti” – kaže Kovačević.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava