GPT-4 JE OVDJE

OpenAI demonstrirao sljedeću generaciju ChatGPT-a

Autor: Redakcija
event 15.03.2023.
Foto: Shutterstock

OpenAI je u utorak najavio najnoviju verziju svog primarnog velikog jezičnog modela, GPT-4, za koji tvrdi da pokazuje “performanse na ljudskoj razini” na mnogim stručnim testovima.

ChatGPT-4 je „veći” od prethodnih verzija, što znači da je obučen na više podataka i ima više težina u svojoj datoteci modela, a što ga također čini skupljim za pokretanje.

Trenutačno mnogi istraživači u području umjetne inteligencije vjeruju da nedavna poboljšanja proizlaze iz pokretanja sve većih modela na tisućama superračunala u procesima obuke koji mogu koštati desetke milijuna dolara. GPT-4 je primjer pristupa usmjerenog na „skaliranje” radi postizanja boljih rezultata.

Iz tvrtke OpenAI kažu da koriste platformu Microsoft Azure za treniranje modela (Microsoft je uložio milijarde u startup). Nisu objavili pojedinosti o specifičnoj veličini modela ili hardveru korištenom za njegovo treniranje, a koji bi se mogao iskoristiti za rekreiranje modela, pozivajući se na „konkurentsko okruženje” na tržištu.

OpenAI-jev jezični model GPT stoji iza mnogih demonstracije umjetne inteligencije koje su oduševile ljude u tehnološkoj industriji u proteklih šest mjeseci, uključujući Bingov AI chat i ChatGPT, a posljednja verzija predstavlja pretpregled novih poboljšanja koja bi u nadolazećim tjednima postupno mogla imati utjecaja na potrošačke proizvode kao što su chatboti. Primjerice, Microsoft je potvrdio da Bingov AI chatbot već koristi GPT-4.

GPT-4 može rješavati zahtjevne probleme s većom točnošću, zahvaljujući svojem širem općem znanju i naprednim sposobnostima zaključivanja.

OpenAI

Tvorac jezičnog modela jamči da će nova generacija proizvoditi manje činjenično netočnih odgovora, rjeđe skretati na zabranjene teme, pa čak i nadmašiti ljude na brojnim standardiziranim testovima. Tako tvrde da je GPT-4 postigao rezultat od 90 posto na simuliranom pravosudnom ispitu, 93 posto na ispitu čitanja i 89 posto na ispitu iz matematike na američkoj državnoj maturi.

Međutim, OpenAI upozorava da je novi softver daleko od savršenstva te je još uvijek manje sposoban od ljudi u mnogim kontekstima. I dalje ima veliki problem s izmišljanjem stvari i nije u potpunosti činjenično pouzdan:

GPT-4 još uvijek ima mnoga poznata ograničenja na kojima radimo, kao što su društvene predrasude, halucinacije i kontradiktorni zahtjevi.

„U neformalnom razgovoru, razlika između GPT-a 3.5 i GPT-a 4 može biti suptilna. Razlika dolazi do izražaja kada složenost zadatka dosegne dovoljan prag – GPT-4 je pouzdaniji, kreativniji i sposobniji razumjeti mnogo više nijansi od GPT-a 3.5,” piše OpenAI u objavi na blogu.

Novi model bit će dostupan plaćenim pretplatnicima na ChatGPT te kao dio sučelja za programiranje aplikacija (API-ja) koji programerima omogućuje integraciju umjetne inteligencije u svoje aplikacije. OpenAI će naplaćivati oko 3 centa za oko 750 riječi upita i 6 centi za oko 750 riječi kao odgovor.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava