BUDUĆNOST JE OVDJE

Nokia radi na definiranju 6G standarda

Autor: Redakcija
event 07.06.2022.
Foto: Shutterstock

Nokia je jučer najavila suradnju s NTT grupom i operatorom Docomo iz Japana kako bi počeli razvijati tehnologije koje će biti ključne za nadolazeći 6G standard.

Prije nekoliko godina, kada su se 5G mreže počele uvoditi u mnogim dijelovima svijeta, tadašnji predsjednik SAD-a govorio je o njihovoj implementaciji na američkom tlu. Iako nije znao o čemu se radi, Trump je već tada spomenuo i 6G.

Naravno, mnogi su se šalili na račun tog govora, ali sada izgleda da 6G mreže nisu tako daleka budućnost; unatoč tome što mnoge zemlje još nisu implementirale ni 5G.

Znamo da 5G mreže uglavnom funkcioniraju na spektru ispod 6 GHz, a neke od njih i na višem (od 29 GHz), no, kako tvrde iz Nokije, novi 6G će ići još korak dalje – do 140 GHz. Ovi visokofrekventni spektri omogućit će još brži prijenos podataka, moguće do 100 Gbps.

Ne spominje se kada će 6G mreže biti dostupne, ali možemo pretpostaviti da se to neće dogoditi prije 2026.

U nastavku donosimo neke detalje iz Nokijinog priopćenja za javnost.

Nokia je danas objavila da se udružuje DOCOMO-om i NTT-om kako bi zajednički definirali i razvili ključne tehnologije prema 6G-u. Suradnja će se usredotočiti na dva dokazana koncepta za nove 6G tehnologije: AI izvorno zračno sučelje i sub-THz radio pristup. Cilj im je pokazati poboljšanje performansi sa 6G zračnim sučeljem baziranim na umjetnoj inteligenciji, u usporedbi s konvencionalnim zračnim sučeljem, te pokazati da se pristup oblikovanog dijagrama zračenja za prijenos podataka visoke brzine (eng. high-data rate beamformed access) može postići u visokofrekventnom pojasu na 140 GHz.

Nokia vjeruje da se 6G neće samo graditi na postojećim tehnologijama i sustavima, već će proširiti i transformirati ono što mreža može učiniti. Spojit će ljudski, fizički i digitalni svijet kako bi oslobodio naš urođeni ljudski potencijal. Kako bi to postigla, Nokia je zamislila šest ključnih tehnologija koje će biti vitalne komponente budućih 6G mreža. One uključuju: nove tehnologije spektra, AI izvorno zračno sučelje, mrežu kao senzor, ekstremnu povezivost, kognitivne, automatizirane i specijalizirane arhitekture te sigurnost i povjerenje.

Plan je postaviti okruženja za eksperimente i demonstracije u objektima Docomoa i NTT-ja u Japanu i prostorijama Nokie u Stuttgartu u Njemačkoj, te u 2022. započeti s izvođenjem željenih testova i mjerenja.

Naoki Tani, izvršni potpredsjednik i CTO, Docomo, izjavio je: „DOCOMO surađuje s Nokijom od 2014. kako bi ubrzao eksperimentalna ispitivanja za 5G bežičnu tehnologiju i promovirao stvaranje novih slučajeva uporabe. Uzbuđeni smo što radimo s Nokijom na realizaciji koncepta 6G. DOCOMO i NTT sada će započeti eksperimentalna ispitivanja dvaju 6G dokaza koncepata za prijenos visoke brzine u sub-THz rasponu i AI izvornom zračnom sučelju te će doprinijeti komercijalizaciji 6G-a s partnerima iz industrijskih vertikala.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava