IDUĆI KORAK U DIGITALIZACIJI

New York dobiva osvježenje u obliku inovativnih 5G kioska

Autor: Redakcija
event 14.07.2022.
Foto: Shutterstock

Tisuće kilometarskih „5G kioska” niknut će na području New York Cityja do 2026., najavio je gradonačelnik Eric Adams.

NYC se sprema proširiti svoju 5G pokrivenost postavljanjem gotovo 2.000 internetskih kioska u svojim četvrtima, a posebno u područjima s nedostatkom usluga.

Ovi kiosci, visoki oko tri kata, tj. 32 stope (gotovo 1 km), pridružit će se LinkNYC kioscima koji već pružaju besplatan Wi-Fi i telefoniranje na ulicama, čime će ukupna LinkNYC mreža obuhvaćati barem 4.000 lokacija diljem velegrada. Plan je instalirati ove Link5G kioske do 2026. – 90 posto u vanjskim četvrtima (Brooklyn, Queens, Bronx i Staten Island) te iznad 96. ulice na Manhattanu.

Ovi će stupovi pružiti besplatnu 5G uslugu Njujorčanima s telefonskim planovima s mogućnošču povezivanja na uslugu velike brzine. Poslužit će i kao davatelji usluga telekomunikacijskih kompanija, kao što je 5G mreža AT&T-ja i Verizona, za određenu cijenu. Te bi kompanije u biti iznajmljivale stupove, pritom donoseći prihode.

Poput njihovih prethodnika, Link5G imat će besplatni Wi-Fi, tipku za 911, USB priključke, tablet, mogućnosti pozivanja i reklamne ekrane, otkriva The City.

Prvi Link5G kiosk predstavljen je u četvrti Morris Heights u Bronxu ovaj tjedan.

„Početak Link5G ere najavljuje monumentalni evolucijski napredak u programu LinkNYC u našem gradu i naše stalne napore da premostimo digitalni jaz”, rekao je glavni tehnološki direktor Matthew Fraser, nastavivši: „Dok New York nastavlja sa svojim vraćanjem u život nakon pandemije, ultra-brza mrežna brzina Link5G-a i proširena mobilna pokrivenost uvelike će doprinijeti uklanjanju tehnoloških prepreka s kojima su se mnogi Njujorčani susreli u proteklih nekoliko godina. Osim toga, uvođenje Link5G-a usmjereno na kapital ima potencijal pomoći čitavim četvrtima i zajednicama koje su klonule kao digitalne pustinje usred brzog tehnološkog napretka ovog stoljeća.”

Iako je LinkNYC hvaljen kao najveća besplatna javna Wi-Fi mreža u SAD-u, program se usput suočio s nekim problemima.

Nakon izvješća iz 2016. o ljudima koji koriste terminale za gledanje online pornografije, značajka pretraživanja weba sada je ograničena na web stranice državnih službi i društvenih usluga.
Grad nije odgovorio na zahtjeve za komentar o ovome.

Uređaji su također izazvali zabrinutost u pogledu privatnosti. Web stranica LinkNYC-a kaže da prikuplja anonimizirane MAC adrese i ne pohranjuje povijest pregledavanja niti prati web stranice koje Wi-Fi korisnici posjećuju.

Fraser je izjavio: „Privatnost je kamen temeljac ove administracije. Za to je zadužen dio Ureda za tehnologiju i inovacije te Ured gradonačelnika za privatnost informacija. Želimo osigurati da se javnost osjeća sigurno koristeći te uređaje i da se njihovi podaci koriste samo na prihvatljive načine.”

Grad New York namjerava postaviti čak 4.000 5G kioska do 2026. godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava