Neuralink kreće testirati svoj neurotransmiter na ljudima

Autor: Redakcija
event 26.09.2023.
Foto: Shutterstock

Biotehnološki startup Elona Muska, Neuralink, objavio je prošlog tjedna da je dobio odobrenje od neovisnog odbora za reviziju za početak regrutacije za svoje inauguracijsko ispitivanje na ljudima koje uključuje implantat dizajniran za osobe s paralizom.

Za ispitivanje će biti razmotrene osobe koje pate od paralize uslijed ozljede vratne kralježnice ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Međutim, točan broj sudionika u ovoj studiji nije objavljen. Očekuje se da će kliničko ispitivanje trajati otprilike šest godina.

Sučelje mozak-računalo (BCI) bit će kirurški ugrađeno pacijentima-ispitanicima pomoću robota u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da „omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala koristeći samo svoje misli”, kažu iz tvrtke.

Neuralink je isprva tražio odobrenje za ugradnju svog uređaja u deset pacijenata. Međutim, tvrtka je dogovorila manji broj pacijenata s američkom Upravom za hranu i lijekove (FDA) nakon što je agencija izrazila zabrinutost oko sigurnosti, kao što su naveli i sadašnji i bivši zaposlenici. Točan broj pacijenata koje je odobrila FDA još je nepoznanica.

U svakom slučaju, Elon Musk ima ambiciozne planove za Neuralink, predviđajući brzu kiruršku implantaciju svojih čipova za liječenje stanja kao što su pretilost, autizam, depresija i shizofrenija.

U svibnju je Neuralink objavio da je dobio odobrenje FDA-e za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima, iako je već bio pod federalnim nadzorom u vezi s postupkom testiranja na životinjama.

Međutim, čak i ako se BCI uređaj pokaže sigurnim za primjenu na ljudima, stručnjaci sugeriraju da bi još uvijek moglo proći više od desetljeća da Neuralink osigura komercijalno odobrenje za svoju tehnologiju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava