FDA odobrila Muskovom Neuralinku da pokrene prvo kliničko ispitivanje na ljudima

Autor: Redakcija
event 26.05.2023.
Foto: Shutterstock

Tvrtka za ugradnju moždanih čipova u četvrtak je priopćila da joj je američka Uprava za hranu i lijekove dala zeleno svjetlo za prvo ispitivanje na ljudima, označujući ključnu prekretnicu nakon borbi za dobivanje odobrenja.

Neuralink je izrazio oduševljenje zbog odobrenja FDA-e, prepoznavši ga kao značajan početni korak prema korištenju njihove tehnologije za pomoć ljudima.

Iako u ovom trenutku nisu dali dodatne pojedinosti o ispitivanju ili pronalaženju ispitanika, naglasili su da će uskoro otkriti više informacija.

Elon Musk, osnivač Neuralinka, predviđa da bi moždani implantati potencijalno mogli liječiti bolesti poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije. Osim toga, vjeruje da bi ovi implantati mogli omogućiti aktivnosti kao što su pregledavanje interneta i telepatija. Muskovo povjerenje u sigurnost uređaja bilo je očito kada je izrazio spremnost da ih ugradi u vlastitu djecu, što je privuklo veliku pozornost javnosti.

Unatoč prethodnim Muskovim predviđanjima o početku ispitivanja na ljudima, Neuralink je podnio zahtjev za odobrenje FDA-e tek početkom 2022. Međutim, zahtjev je odbijen zbog zabrinutosti koje je FDA izrazila u pogledu problema s litijskom baterijom, potencijalnom migracijom žica implantata unutar mozga i sigurnim uklanjanjem uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

Tvrtka, osnovana 2016., suočena je sa strogom kontrolom američkih saveznih agencija. Kao odgovor na zabrinutost zakonodavaca, regulatori su pozvani da istraže sastav panela koji nadzire testiranje na životinjama u Neuralinku, što je moglo pridonijeti neuspjelim i ishitrenim pokusima.

Neuralink se suočio s optužbama za zlostavljanje svojih pokusnih majmuna, iako poriče te tvrdnje. Nadalje, trenutačno ga istražuje Ministarstvo prometa zbog navodnog prijevoza opasnih patogena na čipovima izvađenima iz mozgova majmuna bez odgovarajućih mjera ograničavanja širenja zaraze. Osim toga, Ured glavnog inspektora Ministarstva poljoprivrede SAD-a provodi istragu o mogućim kršenjima dobrobiti životinja u Neuralinku, što uključuje procjenu nadzora Ministarstva nad tvrtkom.

Doduše, Neuralink nije prva tvrtka koja želi usaditi sučelje mozak-računalo u čovjeka. Synchron je dobio odobrenje FDA-e za provođenje ispitivanja u SAD-u 2021. te predstavio prvi američki implantat za moždano računalo u srpnju iste godine. Ranije ove godine, Synchron je također objavio rezultate ispitivanja koje je uključivalo četiri pacijenta u Australiji.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava