IZ HAKOM-A

Napokon uklonjene talijanske smetnje koje su ometale prijam hrvatskih TV programa

Autor: Redakcija
event 12.08.2022.
Foto: Shutterstock

Uklonjene su talijanske smetnje koje su desetljećima ometale prijam hrvatskih TV programa duž jadranske obale, čime su osigurani uvjeti za neometan prijam postojećih TV programa u RH, daljnji razvoj usluga zemaljske televizije te neometanu implementaciju 5G mreže u Hrvatskoj.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je tijekom mjerne kampanje radiodifuzijskih smetnji koju trenutno provodi duž jadranske obale potvrdila da je Italija provela mjere sukladno donesenom mišljenju Skupine za politiku radiofrekvencijskog spektra (RSPG) te prestala s radom odašiljača na hrvatskim TV kanalima u pojasu 470-694 MHz i 700 MHz, u kojemu je od kolovoza prošle godine u Republici Hrvatskoj započela implementacija 5G mreža, navodi se u priopćenju koje je objavio regulator.

Iz HAKOM-a podsjećaju da su smetnje međunarodno neusklađenih talijanskih TV odašiljača započele još u doba analogne televizije, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je i Italija započela prelazak na digitalnu televiziju krajem 2010. godine.

HAKOM je proteklih godina poslao više od 8.000 izvješća o smetnjama prema nadležnim tijelima Talijanske Republike i Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), tražeći žurno uklanjanje istih.

Ulaskom u Europsku uniju, HAKOM od 2013. aktivno sudjeluje u radu RSPG-a pri Europskoj komisiji, a tako i u RSPG podskupini za prekograničnu koordinaciju “Good Offices”. Kroz čitav taj vremenski period predstavnici HAKOM-a ističu veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim i televizijskim programima koji traje već nekoliko desetljeća, o čemu su uz talijansku administraciju redovno izvještavani i ITU i RSPG.

Navodi se i da se Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. o uporabi frekvencijskog pojasa 470-790 MHz u Uniji propisuje oslobađanje frekvencijskog pojasa 700 MHz do 30. lipnja 2020., kako bi se omogućilo uvođenje bežičnih mreža širokopojasnog pristupa u navedenom pojasu te su države članice EU dužne međusobno surađivati u provedbi navedene odluke.

Iako su za UHF pojas, ističu iz HAKOM-a, potpisani međusobni sporazumi i utvrđeni međunarodni planovi te unatoč tome što je dio problema riješen početkom 2017. godine – kada je Italija izmijenila svoj UHF TV plan, čime su izuzete frekvencije koje su najviše smetale susjednim zemljama – Hrvatska je u odnosu na Italiju imala i dalje veliki broj prijavljenih slučajeva štetnih smetnja koji proizlaze iz međunarodno neusklađene uporabe frekvencija. To je imalo i značajan utjecaj na prenamjenu i oslobađanje harmoniziranog frekvencijskog pojasa 700 MHz te prijam hrvatskih TV programa u frekvencijskom pojasu 470-694 MHz, nakon što je Hrvatska oslobodila pojas 700 MHz za bežične širokopojasne mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G).

Na sastanku u lipnju 2021. usvojeno je RSPG mišljenje s mjerama koje bi osigurale neometan rad na TV kanalima u pojasu 470-694 MHz te nesmetan rad 5G mreža u pojasu 700 MHz, što je posebno važno u odnosu na provedeni postupak javne dražbe za dodjelu pojasa 700 MHz za 5G mreže u kolovozu 2021. – na temelju kojega su operatorima izdane dozvole za uporabu RF spektra, označujući početak implementacije 5G mreža u Republici Hrvatskoj.
Potom su se nastavile se HAKOM-ove aktivnosti usmjerene na inzistiranju provedbe tog mišljenja i prestanku rada talijanskih nekoordiniranih TV odašiljača, o čijim rezultatima je HAKOM izvijestio u svibnju ove godine, kada je potvrđen prestanak rada većine talijanskih odašiljača na hrvatskim frekvencija u UHF pojasu te je najavljeno isključivanje preostalih odašiljača do srpnja ove godine.

HAKOM je tijekom mjerne kampanje radiodifuzijskih smetnji koju trenutno provodi duž obale potvrdio da je Italija isključila i preostala dva kanala u pojasu 700 MHz, čime su sve mjere RSPG-ovog mišljenja službeno provedene.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava