PODACI KUĆE OMDIA

Najprodavaniji mobiteli u svijetu

Autor: Marina Šunjerga
event 28.03.2022.
Foto: Shutterstock

Na vrhu liste mobitela koji su zabilježili najveću količinu isporuka u 2021. nalazi se Samsungov Galaxy A12. Tvrtka Omdia izvješćuje da je Samsung isporučio čak 51,8 milijuna Galaxy A12 telefona ove godine i tako premašio isporuke mobitela tvrtke Apple, koja je do sada gotovo uvijek bila na vrhu.

Ovo je prvi Samsungov model koji je premašio 50 milijuna isporuka u jednoj godini te zauzeo prvo mjesto po isporukama među više od 1000 modela pametnih telefona isporučenih diljem svijeta.

Posljedica je to prilagodbe Samsunga konkurenciji iz Kine, koja nudi jeftinije modele pametnih telefona. Tako je Samsung posljednje dvije godine jačao svoje jeftinije linije, a od 2019. serija J je integrirana s A serijom. Istovremeno, Samsung stalno unaprjeđuje svoje mobilne telefone – naročito kvalitetu kamera, što su i potrošači nagradili.

“Prosječan iPhone, koji je na listi deset najprodavanijih mobitela i do pet puta je skuplji od Galaxy A12, koji je po našim podacima najpopularniji Samsungov model”, izjavio je Jusy Hong, viši voditelj istraživanja u tvrtki Omdia.

Među top deset mobitela, sedam pripada kući Apple. Na drugom je mjestu iPhone 12, s 41,7 milijuna isporučenih jedinica, na trećem iPhone 13 s isporučenih 34,9 milijuna jedinica te konačno na četvrtom iPhone 11 s 33,6 milijuna jedinica.

Na petom mjestu je Xiaomijev Redmi 9A. Xiaomi je isporučio ukupno 26,8 milijuna Redmi 9A jedinica, po prosječnoj prodajnoj cijeni od 78 dolara.

Appleovi iPhonei ponovno su zauzeli od 6. do 9. mjesta, i to Pro modeli, koji su i najskuplji.  Prosječna prodajna cijena Pro modela osjetno je viša od 1000 dolara, ali su ipak isporučili više od 20 milijuna jedinica. Apple je tako lani plasirao ukupno 234,5 milijuna mobitela na tržište, a 39 posto te prodaje činili su modeli s prosječnom cijenom većom od 1000 dolara. Time je Apple zabilježio rekord u udjelu skupih modela u ukupnoj prodaji.

“Appleova dominacija na premium tržištu postaje sve jača, budući da je potražnja potrošača za premium pametnim telefonima porasla”, rekao je Hong.

Posljednji model među top 10 je  Samsungov Galaxy A02. Prošle godine isporučeno je ukupno 18,3 milijuna jedinica. To je drugi najjeftiniji model nakon Xiaomi Redmi 9A u top 10.

Zaključno, među deset modela pametnih mobitela po podacima tvrtke Omdia čak je sedam modela iz Applea, Samsung ima dva modela, a Xiaomi samo jedan. U odnosu na prošlu godinu, Apple je dodao još dva modela, dok je Samsung imao dva modela manje. Kao i prošle godine, Xiaomi ima jedan model u top 10, no skočio je s devetog na peto mjesto najpopularnijih mobitela.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava