DRUGI KVARTAL

Saznajte koji je najprodavaniji mobitel u Europi

Autor: Redakcija
event 03.08.2021.
Foto: Shutterstock

Na području Europe u samo tri mjeseca od travnja do kraja lipnja ove godine prodano je 50,1 milijuna mobitela pa je ukupna prodaja narasla za ogromnih 14 posto u odnosu na iste mjesece u kriznoj 2020. godini.

Pokazatelj je to oporavka europskog tržišta od korona krize i pandemije, a u tom napretku najviše je profitirala kineska tvrtka Xiaomi.

S prodanih 12,7 milijuna pametnih telefona kineski Xiaomi najprodavaniji je brend u Europi u drugom kvartalu 2021. godine. Drži više od 25 posto udjela na tržištu, odnosno svaki četvrti mobitel koji se prodao bio je iz te kuće.
Već smo na bili najavljivali da bi jak rast prodaje ovog branda mobitela od 85 posto na svjetskom tržištu, a u Zapadnoj Europi za 50 posto u drugom tromjesečju mogao značiti da će Xiaomi postati najprodavaniji mobitel u svijetu do kraja godine, a sada podaci Strategy Analyticsa pokazuju da je na lidersku mjesto već u ovom tromjesečju zasjeo u Europi.

Europska tržišta pametnih telefona imala su snažno tromjesečje potaknuto oporavkom nakon krize, nakon pada 2020. godine. Vrhunac tromjesečja imao je Xiaomi koji se prvi put pojavio kao prodavatelj broj jedan. Time je Xiaomi zamijenio dugogodišnjeg lidera Samsung. Xiaomi je postigao veliki uspjeh u Rusiji, Ukrajini, Španjolskoj i Italiji, svojim Mi i Redmi serijama pametnih telefona.

Isporuke Samsunga pale su 7 posto u Europi, pa je prodano oko 12 milijuna mobitela u drugom tromjesečju 2021. Samsung se dobro snašao s novim 5G modelima iz serije Galaxy A, ali se suočava sa sve većom konkurencijom Applea, ali i drugih kineskih dobavljača. Izgleda da Samsung nije uspio iskoristiti propast Huaweija u Europi, dodao je Neil Mawston, izvršni direktor Strategy Analytics.

Apple je zabilježio snažan kvartal, porast od 16 posto i isporuku gotovo 10 milijuna jedinica u drugom tromjesečju diljem Europe. Serija iPhone 12 nastavlja donositi dobre rezultate Appleu. OPPO, ne uključujući Realme i OnePlus, osvojio je gotovo 6 posto tržišnog udjela na osnovu popularnih OPPO A i Reno serija. Zaokružujući europskih pet najboljih, Realme je imao rast zahvaljujući svojoj seriji Realme 8, isporučivši gotovo 2 milijuna jedinica u drugom tromjesečju 2021.

Na svjetskoj razini, podsjetimo, Samsung drži čelnu poziciju s 19 posto udjela u svim prodanim mobitelima tijekom drugog kvartala, ali mu Xiaomi puše za vratom sa 17 posto udjela na globalnom tržištu dok analitičari puno očekuju od Applea u drugom dijelu godine zbog novih modela koji bi trebali dignuti prodaju tog američkog brenda.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava