PRVO TROMJESEČJE 2023.

Nagli pad isporuka osobnih računala – Apple među najteže pogođenima

Autor: Redakcija
event 12.04.2023.
Foto: Shutterstock

Istraživačke tvrtke IDC i Canalys ukazuju na činjenicu da se tržište smanjilo za gotovo 30 posto u usporedbi s prethodnom godinom, spustivši se ispod razine prije pandemije.

Tržište osobnih računala imalo je teško prvo tromjesečje, otkrivaju globalne tvrtke za istraživanje tržišta IDC i Canalys. Isporuke stolnih i prijenosnih računala širom svijeta pretrpjele su pad od oko 30 posto u prvom kvartalu 2023. u odnosu na isti kvartal 2022.

IDC izvještava o padu od 29 posto na 56,9 milijuna jedinica, dok Canalys izvještava o padu od 32,6 posto na 54 milijuna jedinica.

Foto: Canalys – Isporuke osobnih računala (stolnih i prijenosnih) diljem svijeta od 1. tromjesečja 2017. do 1. tromjesečja 2023.

Iako je svih pet najvećih proizvođača – Lenovo, HP, Dell, Apple i Asus – pretrpjelo dvoznamenkasti pad, čini se da je Apple najteže pogođen. IDC piše da su njegove isporuke pale za 40,5 posto, dok Canalys spominje pad od 45,5 posto. Obje istraživačke kuće sugeriraju da je tržišni udio proizvođača Macova također pao za između jedan i dva postotna boda.

Pad isporuka Mac računala nije ni takvo iznenađenje. Apple je zabilježio pad od 29 posto tijekom svoje posljednje objave zarade (koja pokriva tri mjeseca zaključno s 31. prosinca 2022.), a prethodno je upozorio da će prodaja njegovih računala „znatno opasti”. Međutim, ova najnovija izvješća stavljaju Appleov pad u kontekst cijele industrije koja je u nevolji već nekoliko kvartala. Canalys napominje da je prvo tromjesečje 2023. bilo četvrto uzastopno tromjesečje dvoznamenkastih godišnjih padova za proizvođače računala općenito.

Čini se da postoji nekoliko međusobno povezanih razloga za pad. Jedan je kraj ogromne potražnje koja se dogodila u proteklih nekoliko godina kako su se svi opskrbili računalnim hardverom da bi zaposlenici i studenti mogli učiti i raditi od kuće. No to nije cijela priča jer IDC primjećuje da su isporuke u ovom kvartalu bile „osjetno manje” od razina prije pandemije. Izgleda da i opća ekonomska neizvjesnost također igra ulogu, pri čemu Ishan Dutt iz Canalysa navodi porast kamatnih stopa u SAD-u i Europi kao još jedan uzrok smanjene potražnje.

Doduše, istraživači smatraju da će se potražnja povećati u drugoj polovici 2023. i 2024. „Ako gospodarstvo dotada krene uzlaznom putanjom, očekujemo značajan rast tržišta kako se potrošači budu htjeli osvježiti, škole željele zamijeniti dotrajale Chromebookove, a tvrtke prijeći na Windows 11″, kaže Linn Huang iz IDC-a. Međutim, također upozorava da bi oporavak mogao biti dug i mučan ako se recesija nastavi i u nadolazećoj godini.

Unatoč svemu, IDC ističe barem jednu dobra strana ovog pada potražnje: opskrbni lanci dobivaju malo prostora za oporavak, što proizvođačima osobnih računala omogućuje razmatranje opcija izvan Kine. Apple tako već radi na diversifikaciji svoje proizvodnje usprkos sve većim geopolitičkim pritiscima.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava