PORAZNO?

Na mobitelu provedemo 4,8 sati svaki dan

Autor: Marina Šunjerga
event 25.01.2022.
Foto: Shutterstock

Pametni telefon već je godinama najvažniji gadget, a odavno su mobiteli od sredstva za komunikaciju prerasli u multifunkcionalane uređaje. S rastom broja funkcija koje omogućuje svojim korisnicima te industriju aplikacija koja je eksplodirala, očekivano raste i broj minuta koje provodimo na mobitelu.

Ipak, najnoviji podaci koji govore o tome da prosječan korisnik čak 4,8 sati dnevno provede na mobitelu pomalo zabrinjava. Nitko više nije iznenađen fotografijama mladih ljudi koji ne razgovaraju već sjede zajedno gledajući svaki u svoj mobitel, dok s druge strane u svijetu starijih korištenje mobitela za vrijeme razgovora ili ručka i dalje nije u skladu s bontonom. Međutim činjenica da taj gadget koristimo 300 minuta dnevno, odnosno više od petine dana govori o visokoj ovisnosti čovjeka 21. stoljeća o jednom uređaju

Objavljeni podaci odnose na prošlu godinu te treba naglasiti kako je na ponašanje korisnika djelomično utjecala i pandemija, a najviše vremena – čak oko 70 posto – koje provode na mobitelima, korisnici su na društvenim mrežama ili koriste aplikacije za fotografiju i videozapise, pri čemu tu dominira TikTok. Ovo je ujedno i aplikacija koja je najviše puta preuzeta na mobilne uređaje tijekom prošle godine, a u odnosu na 2020. korisnici su na TikToku proveli čak 90 posto više vremena

Što se ostalih zanimljivosti tiče, istraživanje koje je provela tvrtka App Annie, pokazalo je kako je prošle godine lansirano oko 2 milijuna novih aplikacija i igara, dok je broj aplikacija koje zarađuju više od 100 milijuna dolara porastao za 20 posto. Sve su popularnije i mobilne igre, na koje su korisnici potrošili 116 milijardi dolara, kao i tržište oglašavanja unutar aplikacija čija je vrijednost prošle godine dosegla skoro 300 milijardi dolara.

Istraživanje ukazuje i na neke promjene koje su nastale s pandemijom pa tako raste popularnost aplikacija za dobrobit, fitnes i zdravlje, ali poraslo je i vrijeme koje korisnici troše unutar aplikacija.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava