OSTANITE POVEZANI NA MORU I U ZRAKU

Muskov satelitski internet uskoro na kruzerima i u avionima

Autor: Redakcija
event 12.09.2022.
Foto: Shutterstock

Brand brodova za krstarenje Royal Carribean i nekoliko zrakoplovnih kompanija najavili su uvođenje Starlinka, međusobno povezane internetske mreže tisuća satelita.

Brodovi za krstarenje obično su poznati po tome da putnicima nude spor i skup internet – ali tvrtka Royal Caribbean, jedna od najvećih svjetskih brandova kruzera, mogla bi stati na kraj takvoj reputaciji. Najavili su postavljanje SpaceX mreže na cijelu svoju flotu putničkih brodova, što bi ih učinilo prvim operaterom krstarenja koji je sklopio ugovor s tvrtkom za svemirske letjelice i rakete Elona Muska. Royal Caribbean planira odmah započeti instalirati Starlink infrastrukturu i nadaju se dovršiti projekt do proljeća 2023. godine.

Starlink je isproban na jednom od njihovih najvećih brodova i povratne informacije bile su odlične. Mnogi kruzeri već koriste satelitski internet, no sateliti tih mreža nalaze se puno dalje od našeg planeta nego Starlink koji je smješten u niskoj Zemljinoj orbiti.

„Ova tehnologija omogućit će revolucionarnu internetsku povezanost na našim brodovima”, rekao je glavni izvršni direktor Royal Caribbeana Jason Liberty u priopćenju za javnost. „Poboljšat će i omogućiti više širokopojasnih aktivnosti poput video streaminga, kao i video pozive.”

Jonathan Hofeller, SpaceX-ov potpredsjednik Starlink komercijalne prodaje, izjavio je da će internetska usluga tvrtke učiniti krstarenja Royal Caribbean „još luksuznijima”.

Cilj Starlinka je isporučiti brži internet smanjujući udaljenost koju informacije moraju prijeći da dođu do zemlje. Od svibnja 2019. godine Starlink je stvorio međusobno povezanu mrežu s oko 2.700 satelita, a iz kompanije govore o planovima za izgradnju 42.000 satelita kako bi osigurali brzi internet diljem svijeta.

Međutim, ovaj ambiciozni projekt nije prošao bez problema. Solarna oluja je u veljači ove godine izbacila iz orbite čak 40 tek lansiranih satelita. Žalbe pristižu i od strane astronoma te ekologa; prvi tvrde da reflektirajući sateliti blokiraju noćno nebo, dok su potonji zabrinuti zbog štetnog doprinosa svjetskome otpadu i klimatskim promjenama.

Za sada će gosti krstarenja uslugu moći koristiti samo u obalnome području jer još uvijek ne funkcionira na otvorenome moru, piše CNBC. Starlink se nada da će dodati uslugu korištenja usred oceana na sjevernoj hemisferi do kraja 2022. godine, a iduće godine planiraju širenje na južnu hemisferu.

Osim na brodovima za krstarenje, SpaceX je potpisao inicijalne ugovore za avionski Wi-Fi s komercijalnim zračnim prijevoznicima kao što su Hawaiian Airlines i JSX. Delta Air Lines testirala je uslugu na nekim od svojih zrakoplova, a Muskova korporacija nedavno je najavila i suradnju s T-Mobileom za povezivanje mobitela s njihovom satelitskom mrežom u područjima bez signala.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava