INTELOV MOBILEYE

Muenchen i Tel Aviv iduće će godine imati autonomne taksije

Autor: Redakcija
event 16.09.2021.
Foto: Shutterstock

Građani Muenchena i Tev Aviva mogli bi se već iduće godine voziti u taksijima bez vozača. Naime Intelova podružnica Mobileye predstavila je električno vozilo za prijevoz šest osoba koje će se koristiti za njihov komercijalni autonomni taksi servis.

Prvi čovjek tvrtke Amon Shashua, tvrdi da je ovo korak prema svijetu u kojem više uopće neće biti vozača u automobilima, već će volane preuzeti tehnologija.

Što se autonomnog taksi servisa tiče, Intel će njime upravljati pod brendom Moovit, koji je njihova podružnica za transport, dok će u Njemačkoj surađivati s lokalnom kompanijom za mobilnost Sixt.
Korisnici taksi-servisa tako će moći pozivati taksije putem mobilnih aplikacija Moovita i Sixta.
Inače Mobileye je izraelska tvrtka pa je to razlog zašto su odabrali Tel Aviv dok se u Njemačkoj dopušta automobilima s četvrtom razinom autonomije kretanje javnim cestama pa je to prirodni odabir za ovu vrstu usluge.

Predstavljeno vozilo opremljeno je njihovim sustavom za autonomnu vožnju, koji se sastoji od EyeQ čipseta koji će, tvrde u kompaniji, omogućiti vožnju u četvrtom i petom stupnju autonomije, što znači da, barem u teoriji, neće biti potrebe za vozačem iza volana, već bi vozilom u potpunosti mogla upravljati računala. Osim procesora prilagođenog upravo za tu namjenu, automobil će biti opremljen i kamerama, radarima, senzorima, Lidarom te će koristiti podatke iz mapa Mobileyevog Road Experience Managementa.

U Mobileyu tvrde da će se ovaj sustav za autonomnu vožnju moći koristiti u različitim tipovima vozila – za prijevoz i ljudi i robe, što ga čini vjerojatno najraznovrsnijim samovozećim rješenjem koje je danas dostupno. Kompanija već ima planove za suradnju s kompanijom Schaeffler o korištenju sustava u manjim autonomnim autobusima.

I dok u Njemačkoj čekaju autonomne taksije, stanovnici američkog Phoenixa takvu uslugu već koriste. Tvrtka Waymo, koja je nastala iz Googlea i dio je Alphabeta, predstavila je taksi servis u dijelu američkog grada u Arizoni s automobilima u kojima nema vozača, čak niti osobe koja bi mogla reagirati u slučaju da računalo otkaže poslušnost ili pogriješi. Korak bliže takvom autonomnom servisu sada su i stanovnici San Francisca. Naime, iz Wayma su se ovaj tjedan pohvalili kako otvaraju testiranje svojih autonomnih taksija i ljudima u tom gradu. Američka kompanija već godinama testira svoja vozila kojima upravljaju računala u San Franciscu tako da računala poznaju sve ceste i izazove vožnje u tom gradu. S obzirom na to da su sva dosadašnja testiranja završila uspješno, iz kompanije su zatražili i dobili dozvolu za vožnju i s putnicima u automobilima.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava