PRAVNI SPOR

Može li Ericsson zabraniti Appleove 5G pametne telefone u SAD-u?

Autor: Redakcija
event 29.09.2022.
Foto: Shutterstock

Zahuktava se borba oko licenciranja patenata između Applea i Ericssona te neki analitičari kažu da Ericssonov slučaj protiv dobavljača iPhonea možda dobiva na zamahu.

U srži ovog slučaja su Ericssonovi 5G patenti. Dobavljač želi da Apple plati naknade za licenciranje za pristup tim patentima. U potrazi za tim naknadama, Ericsson radi na tome da uvjeri patentne suce diljem svijeta da spriječe Apple da prodaje proizvode za koje vjeruje da krše njegove patente. Ericsson je to već učinio u Kolumbiji i radi na tome da uvjeri američki sud da donese sličnu zabranu.

Da razjasnimo, ovaj pothvat je pregovaračka taktika. Malo je vjerojatno da bi Apple zapravo prestao prodavati svoj iPhone na američkom tržištu; umjesto toga, vjerojatno bi pristao na Ericssonove uvjete licenciranja patenata.

Posljednje vijesti, prema Florianu Muelleru, stručnjaku za intelektualno vlasništvo koji vodi web stranicu Foss Patents, otkrivaju da je Komisija za međunarodnu trgovinu Sjedinjenih Država (USITC) nedavno izdala novu odluku, stavljajući Ericsson u odličan položaj.

Mueller tvrdi da se Apple u ovoj fazi suočava s ozbiljnim pravnim preprekama i da je moguće da će proizvođač iPhonea postići neku vrstu patentnog sporazuma o unakrsnom licenciranju s Ericssonom prije početka suđenja na tu temu u prosincu.

Međutim, čini se da je Ericsson tek jedna od nekoliko tvrtki koje traže nove ugovore o licenciranju. Kao što je primijetio Foss Patents, Nokia i InterDigital također potencijalno razmatraju nove ugovore o licenciranju patenata s Appleom.

Američki tehnološki div je sa svoje strane nedavno izbacio svoj najnoviji iPhone 14 (uz druge gadgete) i objavio solidne podatke o prodaji uređaja u SAD-u i inozemstvu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava