NOVI STANDARDI

Mobiteli će uskoro imati i prednju kameru od 48MP

Autor: Redakcija
event 23.11.2021.
Foto: Shutterstock

Nova analiza tvrtke Counterpoint o kamerama na mobitelima pokazuje da unatoč nestašici dijelova većina proizvođača pametnih mobitela planira pojačati kvalitetu prednje i stražnje kamere.

Tako je u drugom tromjesečju tekuće godine 43 posto svih prodanih mobitela imao stražnje kamere s 48 MP i više megapiksela, a udio stražnjih kamera od 64 MP u pametnim telefonima porastao je na godišnjoj razini na 14 posto.
Kamere s 48 MP i 64 MP postale su mainstream za modele pametnih telefona u cjenovnom razredu od 200 i 400 dolara, dok premium pametni telefoni u pravilu koriste kamere kojima omogućuju profesionalne performanse poput DSLR-a, od kojih 50 MP je najzastupljeniji.

U ovoj se godini udio prednjih kamera od 8 MP i niže nastavio povećati te je dostigao udjel od 45,2 posto, pri čemu su 5MP i 8MP zajedno činili 41,7 posto zbog velike potražnje za jeftinijim pametnim telefonima u drugom tromjesečju. Counterpoint predviđa da će se razlučivost prednje kamere znatno poboljšavati pa bi po tome premium pametni telefoni sve češće trebali imati prednje kamere od 32 MP, pa čak i od 48 MP.

U rujnu je Samsung prvi na tržištu izbacio model sa stražnjom kamerom od 200 MP s novim ISOCELL HP1 senzorom, za koji se očekuje da će biti standard premium pametnih telefona u idućim tromjesečjima. U listopadu je Sony na tržištu ponudio Xperia Pro-I sa stražnjom glavnom kamerom od 12 MP od 1 inča, s ciljem da potrošačima pruži iskustvo fotografiranja poput DSLR (digital single-lens reflex) fotoaparata. Iako će pametni telefoni srednje i visoke klase i dalje usvajati senzore slike visoke razlučivosti, napredak bi se mogao usporiti zbog stalne nestašice komponenti i rastuće cijene materijala, zaključuju u Counterpointu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava