DOGOVOR JE PAO

Microsoft dobio završno odobrenje za akviziciju Activision Blizzarda

Autor: Redakcija
event 13.10.2023.
Foto: Shutterstock

Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA napokon je Microsoftu dao zeleno svjetlo za zaključenje sporazuma o preuzimanju gaming diva Activision Blizzard, vrijednog 68,7 milijardi dolara.

Nakon dugog procesa regulatornih odobrenja i pravnih bitki, Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i tržišta (Competition and Markets Authority – CMA) pregledala je dogovor i odobrila finalizaciju, s obzirom na to da je Microsoft nedavno restrukturirao ugovor, čime je prenio prava na igranje u oblaku za postojeće i nove Activision Blizzard igre na Ubisoft.

Izjava britanskog regulatora glasi: „CMA je odlučila dati tvrtki Microsoft Corporation (Microsoft) suglasnost za preuzimanje Activision Blizzard, Inc. (Activision) (Stranke), isključujući Activisionova prava streamanja u oblaku izvan Europskog gospodarskog prostora (EGP) (Spajanje) pod uvjetom da se prodaja Activisionovih prava na streamanje u oblaku završi prije završetka Spajanja.”

CMA je Microsoftov ustupak opisala kao „prekretnicu kojom će se promicati tržišno natjecanje” na brzo rastućem tržištu igara u oblaku. Kako kaže izvršna direktorica Sarah Cardell:

Kako igranje u oblaku raste, ova će intervencija osigurati ljudima konkurentnije cijene, bolje usluge i veći izbor. Mi smo jedina agencija za tržišno natjecanje na svijetu koja je ostvarila ovaj rezultat.

Brad Smith, potpredsjednik i predsjednik Microsofta, kaže da kompanija pozdravlja odluku CMA-e, ističući da je time uklonjena zadnja regulatorna prepreka za zaključivanje akvizicije. Smatra se da će ovaj sporazum koristiti igračima i gaming industriji širom svijeta.

Kao dio dogovora, Microsoft je pristao na obveze koje je postavila Europska komisija, dopuštajući korisnicima u zemljama Europske unije streaming svih trenutnih i budućih Activision Blizzard PC i konzolnih igara za koje imaju licencu putem „bilo koje usluge streamanja igara u oblaku po vlastitom izboru.” Microsoft neće kontrolirati prava igranja u oblaku na sadržaj Activision Blizzard izvan EU-a jer će Ubisoft ta prava steći na 15 godina, omogućujući tvorcu igara da licencira naslove natrag Microsoftu kako bi bili uključeni u Xbox Cloud Gaming.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava