Europska komisija odobrila Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda

Autor: Redakcija
event 16.05.2023.
Foto: Shutterstock

EU je odobrila Microsoftovu akviziciju najveće tvrtke za distribuciju i razvoj videoigara Activision Blizzard, tvorca popularnih igrica kao što su Call of Duty, Hearthstone i World of Warcraft.

Europska unija službeno je odobrila Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrijednu 68,7 milijardi dolara, unatoč tome što su britanski regulatori nedavno blokirali sklapanje posla. EU regulatori utvrdili su da akvizicija neće naštetiti konkurenciji na tržištu konzola, ali su bili zabrinuti zbog konkurencije u uslugama igranja u oblaku za PC i konzole.

Kako bi riješio te probleme, Microsoft je ponudio pravne lijekove u obliku desetogodišnjih ugovora o licenciranju. Potrošači u zemljama Europske unije imat će pravo streamati Activision Blizzard igre koje su kupili na bilo kojoj usluzi igranja u oblaku po svom izboru, koristeći bilo koji uređaj i operativni sustav. Pružatelji usluga u oblaku također će dobiti licence za streamanje ovih igara na europskim tržištima.

Odluka Europske komisije da odobri sporazum dolazi nakon što ga je blokirao britanski regulator tržišnog natjecanja CMA (Competition and Markets Authority), navodeći zabrinutost oko smanjene primjene inovacija te izbora za igrače iz UK-a. Microsoft se potom žalio na odluku.

Iako bi odobrenje EU-a moglo povećati izglede Microsofta, tvrtka se i dalje suočava s regulatornim preprekama u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) tužila je kako bi zaustavila dogovor, a slučaj je u tijeku. Ostale zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Brazil i Japan, odobrile su sporazum, dok ga Kina, Južna Koreja, Novi Zeland i Australija još uvijek razmatraju.

Sljedeći Microsoftov veliki izazov bit će regulatorna kontrola u matičnoj zemlji. Tvrtka je zakazana za dokazno saslušanje u kolovozu kako slučaj sa Saveznom trgovinskom komisijom bude napredovao.

Izvršni direktor Activision Blizzarda Bobby Kotick pozdravio je odobrenje EU-a, izražavajući namjeru tvrtke da proširi ulaganja i radnu snagu u EU-u. CMA, međutim, brani svoju odluku, navodeći da bi spajanje naštetilo konkurenciji u igranju u oblaku i kritizirajući Microsoftove prijedloge, koji bi omogućili tvrtki da postavi uvjete na tržištu za sljedećih deset godina.

Očekuje se da će Microsoftov žalbeni postupak s CMA-om biti izazovan, čak i uz dane ustupke za odobrenje EU-a.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava