Mađarska prva u Europi dobila logistički terminal kojim upravlja 5G

Autor: Redakcija
event 21.10.2022.
Foto: Shutterstock

Prvi kopneni intermodalni logistički terminal u Europi koji koristi 5G tehnologiju otvoren je u utorak u blizini sela Fenyeslitke u istočnoj Mađarskoj.

5G mrežu potrebnu za projekt East-West Gate (EWG) izgradio je Vodafone Mađarska, a mrežnu opremu isporučio je Huawei iz Kine.

Terminal, izgrađen po cijeni od preko 40 milijardi forinti (oko 95,3 milijuna američkih dolara), moći će godišnje primiti do milijun kontejnera od dvadeset stopa, što ga čini najvećim takvim objektom na europskom kontinentu prema teorijskom kapacitetu i površini.

„Izgradnjom EWG-a, Mađarska se vratila na kartu međunarodne željezničke logistike”, izjavio je Janos Talosi, glavni izvršni direktor investitora projekta, tvrtke East-West Intermodal Logistics, dodajući da su u terminal ugrađene najnaprednije dostupne tehnologije, čineći prijevoz bržim i preciznijim.

EWG je prvi terminal u Europi koji daljinski upravlja dizalicama pomoću 5G tehnologije. Terminal ima jednu široku 41 metar te dvije 28 metara široke divovske dizalice na tračnicama, kao i 20 metara visoku dizalicu s gumenim kotačima.

Dizalice, koje je isporučila austrijska tvrtka Kunz, opremljene su s 20 kamera visoke rezolucije čije se slike, zahvaljujući 5G-u, mogu gledati u stvarnom vremenu u središtu terminala, omogućujući radnicima da upravljaju dizalicama kao da rade u samim kabinama.

Primarna funkcija terminala je prekrcaj pristiglih željezničkih pošiljaka, što je neophodno jer dok se u Europi koriste tračnice kolosijeka od 1.435 milimetara, u Rusiji i mnogim azijskim zemljama kolosijek iznosi 1.520 milimetara.

EWG također ima značajan kapacitet za prekrcaj poljoprivrednih proizvoda i uskoro bi mogao postati najveće željezničko čvorište za izvoz hrane iz Ukrajine. Prvi vlak s ukrajinskom poljoprivrednom robom ušao je u terminal tijekom ceremonije otvaranja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava