NEVELIK BROJ

Koliko mobitela spremnih za 5G mrežu ima u Hrvatskoj?

Autor: Zvonko Pavić
event 08.06.2021.
Foto: Shutterstock

Cijena 5G uređaja, koja bi mogla porasti i zbog svjetske nestašice čipova, mogla bi biti dodatni čimbenik sporijeg prihvaćanja novih telekomunikacijskih usluga i tehnologija – i nakon komercijalnog pokretanja domaćih 5G mreža najesen.

Nakon što je regulatorna agencija HAKOM, krajem svibnja, pokrenula postupak dodjele dozvola za uporabu radio frekvencijskog spektra za 5G mreže, možemo reći da smo konačno ostvarili presudan korak u zaživljavanju te tehnologije u našoj zemlji. Naknadama za frekvencije država će napuniti proračun s 300 milijuna kuna, a operatori i ostali zainteresirani uložit će i dodatna sredstva u samu 5G infrastrukturu.

Telekomunikacijske mreže pete generacije bit će platforma za nove usluge, kako na samim mobilnim mrežama tako i u drugim industrijama, ali i za širenje dostupnosti širokopojasnog pristupa svim kućanstvima, posebno u ruralnim područjima u kojima telekom operatori do sada nisu puno investirali u svoje mreže – zbog previsokih troškova instalacije i puno dužih razdoblja povrata na ulaganje, u usporedbi s ulaganjima u infrastrukturu u gradovima. Uvođenje širokopojasnog interneta optičkim kabelom u manjem mjestu u Hrvatskoj može koštati i više od 4000 eura.

Glavni uređaji za pristup 5G mreži bit će mobilni telefoni uskladivi s tom tehnologijom. Veliki broj modela tih uređaja već je dostupan u trgovinama naših operatera i kod trgovaca zastupnika najvećih svjetskih proizvođača. Primjerice, 5G mobiteli Samsung Galaxy S21 i iPhone 12 još su relativno skupi, a zbog svjetske nestašice čipova mogli bi još poskupjeti pa će i to biti jedna od prepreka bržem širenju 5G usluga, iako, već sad se mogu pronaći modeli koji nisu skuplji od dvije tisuće kuna. To je zanimljivo, jer pokazuje da je na djelu brži pad cijena novih mobitela nego u doba kada smo uvodili pretprošlu generaciju (3G) mreža. Tada je problem bio u kašnjenju uređaja koji su bili uskladivi s mrežama, a sada je situacija obrnuta.

Kako bilo, prema procjenama neovisnih stručnjaka, u Hrvatskoj danas ima već sedamdesetak tisuća za 5G mreže spremnih mobilnih telefona. Krajem kolovoza, kad budu dodijeljene koncesije, možemo očekivati kampanje operatora i prve 5G usluge, a mi do tada trebamo promisliti hoćemo li odmah nabaviti 5G mobitel ili pričekati par mjeseci, pa možda i godinu dana, dok operatori ne smisle kreativnije i jeftinije 5G tarife.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava