5G SAVEZNICI

Kinezi uvjereni da je akcija SAD-a i Japana osuđena na propast

Autor: Marina Šunjerga
event 20.04.2021.
Foto: Shutterstock

Obnovljeni savez SAD-a i Japana u borbi protiv dominacije Kine u 5G svijetu nerealna je iluzija koja je osuđena na propast, uvjereni su analitičari, a kao argument uzimaju razvijenost 5G infrastrukture i ogromno domaće tržište Kine.

Naime, američki predsjednik Joe Biden japanski premijer Yoshihide Suga dogovorili su zajedničko djelovanje na polju razvoja 5G infrastrukture pri čemu su se pozvali na važnost osiguranja sigurnosti i otvorenosti 5G i 6G mreža kao i oslanjanje na provjerene pružatelje usluga. U zajedničkom priopćenju dva su čelnika istaknula da će podupirati razvoj 5G infrastrukture, inovacije u tom sektoru kao i promovirati sigurne i provjerene operatore te poticati diverzifikaciju tržišta. Konkretno dvije će zemlje zajednički ulagati u istraživanja, razvoj, testiranje i implementacije sigurnih mreža pri čemu se Amerika obvezala uložiti 2,5 milijarde dolara, a Japan oko dvije milijarde dolara.

Iako nisu izrijekom spomenuli Kinu jasno je da je akcija usmjerena protiv dominacije te zemlje. Stručnjaci iz Kine pak tvrde da je ovo politički dogovor koji Japanu neće pomoći povećati globalni utjecaj ni prisutnost na globalnom 5G tržištu.

Ciljevi SAD-a i Japana za 5G i čak 6G suradnju samo su puste želje kada ih stavimo u kontekst nužnih investicija u istraživanje i razvoj

…izjavio je Xiang Ligang, glavni direktor Saveza za potrošnju informacija u Pekingu, podsjetivši da je ukupan volumen najavljenih investicija 4,5 milijarde dolara dok Huawei svake godine u R&D spending ulaže oko 15 milijardi dolara. Uz to saveznici nemaju ni prednost ogromnog tržišta poput Kine, a stručnjaci ističu i da performansi dvaju zemalja na polju 5G-a pokazuju da neće biti dovoljno konkurentni ni u 6G tehnologiji.

Kineski proizvođači opreme za telekomunikacije predvođeni tvrtkama Huawei i ZTE nose oko 40 posto ukupnog 5G tržišta dok europske tvrtke Ericsson i Nokia, kao i južnokorejski Samsung, drže značajan udio tako da su SAD i Japan već zaostali u toj utrci.

Ipak ako Japan prihvati očekivanu sugestiju SAD-a da nametne sankcije Kini, u kontekstu činjenice da ta zemlja drži dominantnu poziciju u sektoru čipova Kina bi mogla pretrpjeti veliku štetu, ali kako Kinezi ističu time će kolateralna žrtva biti i cijeli svijet. Ipak to je manje vjerojatno što sugerira i podatak da je japanski izvoz ove godine snažno porastao upravo na kineskoj potražnji.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava