SVJETSKI LIDER

Kina izgradila najveću svjetsku 5G mrežu

Autor: Marina Šunjerga
event 30.04.2021.
Foto: Shutterstock

Kina je izgradila najveću 5G mobilnu mrežu na svijetu, koja trenutno uključuje više od 260 milijuna korisnika, kazali su dužnosnici u Kini.

Zadovoljni učinkom svojih telekomunikacijskih kompanija Kinezi su se pohvalili da su radili jako intenzivno te unatoč problemima koje je izazvala globalna pandemija uspjeli značajno povećati svoju 5G mrežu u posljednjih godinu dana. Samo od kraja veljače izgrađene su 792 tisuće 5G bazne stanice pa je 5G mreža osigurana u svim srednje velikim gradovima. Kinezi ističu da su spremni za plasman aplikacija dizajniranih za ovu naprednu mrežu, kao i novih tehnologija.

Kineski Huawei je pak najavio da će svoju 6G mrežu, koja bi trebala biti 50 puta brža od 5G mreže, u rad pustiti 2030., a činjenica da su i u toj niši najviše napredovali sugerira da će najavljeno i ostvariti.
Valja podsjetiti da se polovica ukupnih baznih stanica na svijetu nalazi upravo na kineskoj 4G mreži.

Nova generacija mreže promijeniti će svakodnevni život i način poslovanja kao i društvene interakcije uključujući zabavu, zdravstvo i upravljanje gradovima. Poslovni modeli bazirani na 5G tehnologijama tek će ući u komercijalnu primjenu jer nude mogućnost smanjenja troškova poslovanja, povećanje učinkovitosti, a time i rast produktivnosti.

Cilj Kine je završiti gradnju 5G instrastrukture do 2025. godine, ali i ojačati brzinu prijenosa podataka do maksimuma kroz takozvanu dual gigabit mrežu u urbanim područjima. Uvjereni su da će im ta infrastruktura omogućiti značajno ubrzanje kompetitivnosti i inovacija.
U isto vrijeme u SAD-u ne miruju. Verizon je najavio da će početkom idućeg mjeseca u još 21 gradu diljem zemlje osigurati 5G Business internet. Superbrzi internet sada je dostupan u 45 gradova, a riječ je usluzi specijaliziranoj za poslovne korisnike s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava