KONTROVERZA

Kanada zabranila 5G mrežu kineskom Huaweiju

Autor: Redakcija
event 20.05.2022.
Foto: Shutterstock

Vlada je zabranila Huaweiju da radi na kanadskim 5G mrežama iz sigurnosnih razloga. Odluka nosi bitne implikacije na nacionalnu sigurnost i diplomaciju, no kritičari kažu da je odavno zakasnila.

Ovaj potez Kanadu stavlja na istu stranu s ključnim obavještajnim saveznicima poput Sjedinjenih Američkih Država, koji su izrazili zabrinutost zbog negativnih posljedica davanja pristupa kineskom tehnološkom divu ključnoj infrastrukturi.

Vlada također stavlja zabranu na ZTE, telekomunikacijsku tvrtku iz Shenzhena. Službena izjava o Vladinoj politici govori da će Huawei i ZTE imati rok do 28. lipnja 2024. da uklone ili ukinu 5G opremu. Isto će morati učiniti i sa svojom postojećom 4G opremom isporučenom do 31. prosinca 2027. Kanadska vlada očekuje da će domaće tvrtke prestati kupovati novu 4G ili 5G opremu od tih tvrtki do rujna ove godine.

„Ovo je ispravna odluka i sa zadovoljstvom to možemo objaviti danas jer će osigurati našu mrežu za generacije koje dolaze”, rekao je ministar za inovacije, znanost i industriju François-Philippe Champagne na konferenciji za novinare u četvrtak. Odgovarajući na pitanje o potencijalnoj odmazdi kineske vlade, Champagne je naglasio da to nije igralo ulogu u vladinoj odluci: „Da budem jasan, ovdje se radi o Kanadi, o našoj nacionalnoj sigurnosti, o našoj telekomunikacijskoj infrastrukturi.”

Ministar javne sigurnosti Marco Mendicino rekao je da ta odluka označava početak nove ere u zaštiti telekomunikacijske industrije te da je odluka došla nakon temeljite vladine provjere 5G-a i bežičnih tehnologija. Također je najavio novi zakon koji će zaštititi državne 5G mreže tako što će „uspostaviti okvir za bolju zaštitu sustava koji je od vitalnog značaja za našu nacionalnu sigurnost i dati vladi novi alat za odgovor na nove kibernetičke prijetnje” te pomoći u zaštiti infrastrukture u financijskom, energetskom i prometnom sektoru.

S druge strane, Kina je osudila potez protiv jednog od svojih nacionalnih prvaka kao oblik političke manipulacije provedene u koordinaciji sa SAD-om, a koja je imala za cilj potiskivanje kineskih tvrtki kršeći načela slobodnog tržišta. „Kina će sveobuhvatno i ozbiljno procijeniti ovaj incident i poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitila legitimna prava i interese kineskih tvrtki”, navodi se u priopćenju Kineskog veleposlanstva u Kanadi.

Na ovu odluku čekalo se dugo. Vlada premijera Justina Trudeaua pokrenula je reviziju tvrtki kojima će biti dopušteno servisiranje 5G mreža još tijekom svog prvog mandata. Tadašnji ministar javne sigurnosti Ralph Goodale obećao je objaviti odluku o Huaweiju prije saveznih izbora 2019.

Međutim, oporbene stranke kažu da odluka dolazi prekasno. U izjavi za medije, konzervativna kritičarka javne sigurnosti Raquel Dancho i Gerard Deltell, stranački kritičar za inovacije, znanost i industriju, rekli su da je Vlada trebala zabraniti Huawei i prije: „Konzervativci su u više navrata pozivali Trudeauovu vladu da učini pravu stvar i sasluša stručnjake za sigurnost i pozive naših saveznika – ali oni su to odbili.” Također su izrazili zabrinutost oko troškova koje će tvrtke morati snositi za uklanjanje postojeće opreme.

NDP-ov (Nova demokratska stranka) Brian Masse također je oštro prokomentirao Vladin tajming. „Liberalnoj vladi su bile potrebne tri godine da donese ovu odluku, dok su ostale zemlje članice saveza ‘Pet očiju’ obznanile svoje stavove mnogo ranije”, rekao je u izjavi za medije, dodavši da je ova odgoda „samo pokrenula ozbiljna pitanja kod kuće i među našim saveznicima o obvezama liberalne vlade o nacionalnoj sigurnosti i omela domaće telekomunikacijsko tržište” te da je Vlada odugovlačenjem zapravo dovela u opasnost sigurnost i privatnost svih Kanađana.

I dok je revizija kanadske savezne vlade svoje 5G politike širokog pogleda na to koje tvrtke mogu servisirati nove, brže internetske mreže, većina pozornosti usmjerena je na to hoće li Huaweiju biti dopušten pristup, kao i moguće implikacije na nacionalnu sigurnost ako se to dogodi.
Vlada je uglavnom šutjela o napretku revizije nakon što je Kina zatvorila Michaela Kovriga i Michaela Spavora prije gotovo tri godine, što je bio očiti čin odmazde za slučaj kada je Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) na aerodromu uhapsila tzv. „Princezu Huaweija” Meng Wanzho prema američkom nalogu za izručenje. Dvojica Kanađana vratila su se kući prošle jeseni, nekoliko sati nakon što je Meng postigla sporazum o odgođenom kaznenom progonu s vladom SAD-a.

Kritičari su upozorili da bi Huaweijevo sudjelovanje u kanadskim 5G mrežama moglo dati kompaniji uvid iznutra u to kako, kada i gdje Kanađani koriste uređaje povezane s internetom te da bi kineska vlada mogla prisiliti tvrtku da preda te osobne podatke – na temelju njihovog Zakona o nacionalnoj obavještajnoj službi, koji kaže da kineske organizacije i građani moraju podržavati, pomagati i surađivati ​​s državnim obavještajnim radom.

Dakako, Huawei inzistira da su žestoko neovisna tvrtka koja se ne bavi špijunažom za bilo koga, pa tako ni Peking. Ipak, Alykhan Velshi, potpredsjednik korporativnih poslova Huaweija u Kanadi, izjavio je u intervjuu za CBC da je ova odluka razočaravajuća, ali ne iznenađuje.
Tvrdi da kanadska vlada nije pružila dokaze da Huawei predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Također je doveo u pitanje što će Kanada učiniti u vezi s planiranim nadogradnjama softvera za već instaliranu Huawei opremu – nešto o čemu tvrtka trenutno razgovara s Vladom. „Naš stav je da ćemo nastaviti podržavati Huawei opremu u mreži, a to će zahtijevati stalnu suradnju na tehničkoj razini između Huaweija i savezne vlade – ne samo u danima i tjednima koji su pred nama, već, iskreno , u nadolazećim godinama, sve dok je ova oprema dio kanadske telekomunikacijske mreže.”

Velshi je rekao da tvrtka ima oko 1500 zaposlenih u Kanadi i da većina njih radi u istraživanju i razvoju, a na njih ova odluka ne utječe. Dodao je da ova odluka ne utječe ni na potrošačke proizvode, poput pametnih telefona i satova, s obzirom na to da se tvrtka usredotočila na istraživanje i razvoj i potrošačke proizvode od 2018. u iščekivanju danas objavljene zabrane. „Činjenica je da će Huawei u doglednoj budućnosti biti dio kanadskog telekomunikacijskog sektora”, zaključio je.

Kako je izvijestio kanadski portal Global News, telekomunikacijske tvrtke potrošile su stotine milijuna dolara na Huawei opremu dok je revizija 5G od strane savezne vlade bila u tijeku (iako je taj broj opadao tijekom godina). Vlada također riskira tužbu prema uvjetima sporazuma o zaštiti stranih ulagača koji su potpisali s Kinom za vrijeme mandata Stephena Harpera. Prema tom sporazumu, Huawei Canada – kao postojeći ulagač s imovinom – mogao bi podnijeti tužbu protiv Kanade.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava