Južna Koreja otkazuje dodjelu 5G 28GHz spektra telekomima zbog „nedostatka potrošnje”

Autor: Redakcija
event 29.11.2022.
Foto: Shutterstock

Vlada Južne Koreje izjavila je u petak da će otkazati spektar koji je dodijeljen lokalnim telekomunikacijskim kompanijama za njihovu implementaciju 5G mreže, navodeći kao razlog nedostatak ulaganja u sektor.

Ovim potezom bez presedana telekomi KT i LG Uplus izgubit će pravo na korištenje spektra od 28 GHz koji su osvojili na dražbi 2018. godine.

SK Telecomu, najvećem južnokorejskom mobilnom operateru, smanjit će se vrijeme korištenja spektra za šest mjeseci. Također, izgubit će pravo korištenja spektra u cijelosti ako ne izgradi 15.000 radijskih postaja koje koriste spektar do kraja svibnja 2023.

Ministarstvo znanosti, informacijskih i komunikacijskih tehnologija i planiranja za budućnost Republike Koreje, koje stoji iza ove odluke, reklo je da operatori nisu izgradili dogovoreni broj 28 GHz radijskih postaja koje su obećali 2018. godine. Naime, SK Telecom, KT i LG Uplus dobili su pravo korištenja spektra od 3,5 GHz i 28 GHz još 2018. godine, pod uvjetom da svaki izgradi 22.500 odnosno 15.000 radio stanica za svaki spektar.

U reviziji koju je Ministarstvo napravilo u travnju ranije ove godine, svi su operatori zadovoljili minimalne zahtjeve za spektar od 3,5 GHz, ali ne i za spektar od 28 GHz.

Ministarstvo je priopćilo da je korejska vlada kontinuirano poticala tri operatora da izgrade više radijskih postaja za 28 GHz, ali tvrtke to nisu napravile. Operatori nisu uspjeli izgraditi čak ni minimalni broj radijskih postaja od 28 GHz niti su potrošačima ponudili pametne telefone koji podržavaju spektar, navodi Ministarstvo u svojoj opomeni.

Naglašeno je da se frekvencijski pojas 28 GHz, iako ima uže područje pokrivenosti, može koristiti za distribuciju prometa u gusto naseljenim područjima te je potreban za razvoj novih usluga kao što su virtualna i proširena stvarnost (VR i AR). Nasuprot tome, strani operatori, poput onih u SAD-u i Japanu, aktivno su širili izgradnju svoje mreže od 28 GHz, naglasilo je Ministarstvo.

Također je rečeno da planira poticati nove operatore da uđu u sektor, kao i veću konkurenciju između postojećih telekomunikacijskih kompanija primjenom različitih politika – poput davanja prava nad spektrom samo jednom operatoru.

Odluka korejskog ministarstva bit će finalizirana na raspravi sljedeći mjesec, kada će telekomunikacijske tvrtke biti prisiljene ugasiti svoju mrežu koja koristi spektar od 28 GHz.

Južnokorejska vlada i lokalni telekomi digli su galamu oko svoje implementacije 5G mreža u travnju 2019., tvrdeći da je to uvođenje bilo prvo u svijetu u to vrijeme. Međutim, potrošnja u 5G mrežama lokalnih telekomunikacijskih kompanija postupno se usporila tijekom godina. Telekomunikacijske kompanije navele su nedostatak potražnje za uporabom spektra od 28 GHz i ustvrdile da tržište još nije otvoreno.

Iako se spektri od 3,5 GHz i od 28 GHz koriste u 5G mrežama, neki vjeruju da je spektar milimetarskih valova od 28 GHz „pravi 5G” jer je to spektar koji nudi puno veću brzinu prijenosa podataka od prethodne 4G LTE mreže. Međutim, spektar ultravisokih frekvencija (UHF) ima kraći domet u usporedbi sa spektrom ispod 6 GHz i koristi se zajedno s njima kako bi se osigurala pokrivenost.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava