KRAJNJE RJEŠENJE?

Izvršna vlast EU-a cilja na sredstva Big Techa za spas 5G strategije

Autor: Redakcija
event 27.06.2022.
Foto: Shutterstock

Europska unija radi na preoblikovanju svoje nestabilne implementacije 5G mreže te planira uključiti najveće platforme Big Tech tvrtki kako bi pokrila troškove.

Europska komisija planira predstaviti novi Zakon o infrastrukturi za povezivanje (Connectivity Infrastructure Act) na jesen, rekao je glasnogovornik te institucije za Politico.

Zakon je odgovor na rastuću zabrinutost u sektoru telekoma oko prevelike raspršenosti uvođenja 5G telekomunikacija, čime EU riskira propustiti svoje ciljeve povezivanja svojih građana s mobilnim i brzim internetom.

S druge strane, ideja da se uključi najjače svjetske tehnološke kompanije kako bi se olakšao pritisak na teleoperatere pokrenula je žestoku lobističku borbu Big Techa protiv velikih telekoma u Bruxellesu.

To bi podrazumijevalo niz mjera koje obvezuju određene mrežne platforme za pružanje usluga da doprinose troškovima 5G-a, anonimno je izjavio jedan dužnosnik, dodajući da će također iznijeti nove napore za smanjenje troškova implementacije širokopojasnog pristupa.

Glasnogovornik Komisije odbio je komentirati hoće li nadolazeći zakon uključivati izravnu obvezu divovskih platformi da doprinose troškovima mrežne infrastrukture.

Glavni dužnosnici izvršne vlasti EU-a za digitalnu politiku, potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager i europski povjerenik za unutarnje tržišter Thierry Breton, nagovijestili su planove posljednjih tjedana. U nedavnom intervjuu, Breton je za novine Les Echos rekao da operatori ne dobivaju pravi povrat ulaganja od održavanja mreža i da je vrijeme da se „preustroji pravedna naknada za mreže”.

Novi prijedlog uključivat će reviziju Direktive o smanjenju troškova širokopojasnog interneta (Direktiva 2014/61/EU) u skladu s trenutnom radnom verzijom Zakona o infrastrukturi za povezivanje, rekao je glasnogovornik Europske komisije. Prijedlog će biti popraćen preporukom o mrežama vrlo velikog kapaciteta (VHCN) i revizijom smjernica o državnim potporama za širokopojasne mreže.

U pismu poslanom Vestageru i Bretonu prošlog tjedna, pet vodećih zastupnika u Europskom parlamentu iz grupa od lijevog centra do desnice pozvalo je Komisiju da pojača svoje napore za uklanjanje prepreka koje sprječavaju telekomunikacijsku industriju da ulaže u infrastrukturu te da potaknu „uvođenje elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina” u Europi.

Europske vlade također su podržale namjere Komisije, napisavši u zajedničkom stajalištu u svibnju da bi „svi tržišni akteri koji imaju koristi od digitalne transformacije” trebali preuzeti svoju društvenu odgovornost i „pravedno i razmjerno financijski pridonijeti troškovima javnih dobara, usluge i infrastrukture”.

Drugi su upozorili Komisiju da ne prisiljava tehnološke tvrtke da izravno pokriju troškove telekom operatera koji se muče. Tako je Mozilla, korporacija koja je razvila internetski preglednik Firefox, poslala je prošlog tjedna pismo Vestageru i Bretonu, upozoravajući da Komisija potencijalno ugrožava neutralnost mreže i europska načela otvorenog interneta.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava