Što je još „samo” 3 milijarde dolara?

Izbacivanje Huaweija i ZTE-a iz američkih 5G mreža koštat će milijarde više od planiranog

Autor: Redakcija
event 19.07.2022.
Foto: Shutterstock

Još u studenom 2019. FCC je prekinuo sve veze s kineskom kompanijom (koja ima podršku vlade), zaključivši da Huawei i ZTE predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Kongres je kasnije dodijelio sredstva i zahtijevao od operatora koji koriste 5G opremu jednog ili oba dobavljača da istu u potpunosti napuste i zamijene.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) procijenila je da bi postupak koštao gotovo 1,84 milijarde dolara na početku projekta, ali, kako se sada pokazalo, ta je brojka bila znatno podcijenjena.

Pitanja o spomenutom iznosu postavljala su se od samog početka. Predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel Kongresu je izjavila da će biti potrebno dodatnih 3,08 milijardi dolara da se Huawei i ZTE izbrišu sa bežične mreže (Reuters). Njihova je oprema bila prilično popularna jer je pristupačnost bila teško zanemariva. Taj je novi zahtjev povećao ukupni iznos uklanjanja na 4,98 milijardi dolara.

Ako se ne oslobode dodatna sredstva, američkim će operatorima biti vraćeno samo 40 % novca koji je stvarno potreban za zamjenu mrežne opreme. Ipak, od tvrtki se zapravo ne traži da nastave sa zamjenama dok ne dobiju naknadu, tako da federalna vlada doista mora aktivirati pomoć poduzetnika.
Ne radi se samo o SAD-u koji se trenutačno bori s uklanjanjem Huawei i ZTE opreme; UK se nalazi u sličnoj nevolji.

Operatori iz Ujedinjenog Kraljevstva već su počeli uklanjati Huaweijevu 5G opremu iz svojih mreža nakon najave vlade u srpnju 2020., ali kako sada stoji, taj bi proces mogao potrajati do sedam godina. Do tada, tko zna? Možda već počnemo viđati i prve primjere implementacije 6G-a.

Trgovinski rat protiv Kine koji su SAD poticale pod Trumpovom administracijom tek je nedavno počeo popuštati, no posljedice akcija poduzetih u proteklih nekoliko godina ostavile su Huawei i ZTE u vrlo nezavidnoj situaciji blokade na tržištima SAD-a i mnogih drugih zapadnih zemalja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava