INJEKCIJA KAPITALA

Investicija od pola milijarde eura za Rimac Grupu!

Autor: Redakcija
event 01.06.2022.
Foto: Shutterstock

U zadnjem investicijskom krugu Rimac Grupa prikupila je čak 500 milijuna eura, priopćeno je iz kompanije, čime njena tržišna vrijednost premašuje 2 milijarde eura.

Novi ulagači su svjetski poznate korporacije SoftBank (Japan) i Goldman Sachs (SAD), a dosadašnji ulagači Porsche i InvestiIndustrial također su sudjelovali u ovom krugu.

Novi kapital bit će iskorišten za nastavak rasta tvrtke, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatno zapošljavanje, navodi se u priopćenju Rimac Grupe. Posebni fokus bit će na širenju poslovanja kompanije Rimac Technology, dijela Rimac Grupe koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače, kao što su baterije za električne automobile, električni pogonski sklopovi itd.

„Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem”, istaknuo je CEO Mate Rimac.

Na konferenciji za medije nakon javne objave rezultata posljednjeg investicijskog kruga, Mate Rimac govorio je o planovima i budućnosti tvrtke, ali se osvrnuo i na njezinu prošlost. Napomenuo je da Rimac Grupa trenutačno broji više od 1500 zaposlenika, dok je prije 12 godina bio samo jedan – on sam. Od početka godine zaposleno je dodatnih 300 ljudi, a očekuje se da će taj broj do kraja godine narasti na 700.

Dakako, slijedom ove monumentalne investicije, planira se daljnje širenje. Fokus je uvijek na tome da se nađe kadar u Hrvatskoj, rekao je Mate Rimac, no u ovoj fazi razvoja kompanije naglasak je više na zapošljavanju stranaca jer je iznimno važno imati ljude s dugogodišnjim iskustvom u industriji. Pohvalio se i da kompanija sve brže raste, udvostručujući se svakih 18 mjeseci do dvije godine.

Ovaj investicijski krug je bio iznimno uspješan, što samo potvrđuje iznos 500 milijuna eura. Navodno je bilo pet puta više interesa nego što je Rimac Grupa namjeravala uzeti investicija. Porscheu je ovo četvrti put da investira u Rimčev biznis, što je, prema njegovim tvrdnjama, rijetkost jer se velike kompanije u većini slučajeva razočaraju nakon investiranja u male tvrtke. No, sudeći prema izjavama, i novi investitori su zadovoljni.

„Svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama. Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu”, rekao je Jimi Macdonald, direktor investicijskih savjetnika koji vode SoftBank Vision Funds iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava