FREKVENCIJSKI POJAS 26 GHz

Inovativni DOK-ING uz pomoć A1 Hrvatska primijenio 5G tehnologiju

Autor: Redakcija
event 09.11.2021.
Foto: A1

Zagrebački DOK-ING, svjetski priznata kompanija za razvoj specijaliziranih robota integrira vlastite inovacije i nove tehnologije, razvija i proizvodi sustave posebne namjene za zaštitu ljudskih života. Njihovi roboti primjenjuju se u najopasnijim aktivnostima poput razminiranja, rudarstva i protupožarne zaštite.

5G mrežu, niske latencije i visokog kapaciteta koriste za istraživanje i razvoj, u proizvodnji te za testiranje i upravljanje specijaliziranim robotima. Na 30-u godišnjicu poslovanja, u suradnji s A1 Hrvatska prvi u Hrvatskoj koriste 5G mrežu u frekvencijskom pojasu 26 GHz.

Foto: A1 / Na fotografiji: Marijo Grgurinović, izvršni direktor tvrtke DOK-ING

„DOK-ING je globalni tržišni lider u području robotskih sustava koji rješavaju najsloženije zadatke u ekstremnim uvjetima. Kao kompanija predana razvoju znanja i inovacija, sa zadovoljstvom pozdravljamo suradnju s A1 Hrvatska u primjeni 5G mreže u frekvencijskom pojasu 26 GHz. Uvijek razmišljamo o tome kako primijeniti najnovija otkrića poput umjetne inteligencije ili interneta stvari, koji omogućuje upravo nova 5G tehnologija, za poboljšanje naših proizvoda“, rekao je Marijo Grgurinović, izvršni direktor tvrtke DOK-ING.

A1 Hrvatska nastavlja s uvođenjem i primjenom 5G mreže na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW), što omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama poput pravih 5G kampusa te za razne industrijske potrebe i dedicirane privatne 5G mreže, stadione ili dvorane.

Foto: A1 / Na fotografiji: Tomislav Makar , glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske Tomislav Makar podsjetio je da je fokus A1 Hrvatske na stvaranju gigabitnog društva te dodao: „Akvizicijom spektra na 700 MHz, 3,6 GHz pa i 26 GHz osigurali smo dugoročni resurs za pružanje vrhunskog korisničkog iskustva. Uz primjenu najmodernije, a ujedno pouzdane i sigurne, tehnologije na 26 GHz ostvarili smo vezu s DOK-ING-om od 2 Gbps i tako korisniku omogućili optičko iskustvo preko mobilne mreže. Daljnjim razvojem mrežne tehnologije i korisničkih uređaja mogu se očekivati brzine do 10 Gbps“.

Upravo je A1 Hrvatska prva demonstrirala gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,6 GHz te u Zagrebu i Bistri u frekvencijskom području od 700 MHz. Nakon konkretne poslovne primjene A1 5G mreže u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj te u razvoju i upravljanju logističkim robotom Gideon Brothersa, suradnja s DOK-ING-om prvi je primjer primjene 5G mreže u frekvencijskom području od 26 GHZ u Hrvatskoj. Potvrda je to ubrzane izgradnje infrastrukture nove generacije kao i ulaganja privatnih kompanija u inovacije i digitalizaciju Hrvatske.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava