IDUĆI HRVATSKI JEDNOROG?

Infinum: Poslovna 2021. obilježena rastom od 30 posto, povećanjem plaća te prvom akvizicijom u regiji

Autor: Marina Šunjerga
event 09.03.2022.
Foto: Infinum / Na fotografiji: Matej Špoler, Tomislav Car, Nikola Kapraljević i Josip Bišćan

Infinum, jedna od najpotentnijih IT tvrtki u Hrvatskoj, i lani je ostvarila visoku stopu rasta prihoda, a najavljuju da se tempo širenja poslovanja planira i ubrzati.

Kompanija je lani ostvarila rast prihoda od 30 posto i završila poslovnu godinu s prihodima od 138 milijuna kuna. Podatak se odnosi na konsolidirane prihode svih Infinumovih ureda, koji se nalaze u šest država. Prihodi sestrinskih kompanija Productive i Porsche Digital Croatia nisu uključeni. Najavljuju da će u tekućoj poslovnoj godini nastaviti rasti po stopi od 25-30 posto u odnosu na 2021. godinu. Ako im se plan ostvari imali bi na kraju godine najmanje 172 milijuna kuna prihoda. Stoga ne čudi da u sektoru vjeruju da bi Infinum pored Infobipa i Rimca mogao postati i treći hrvatski jednorog.

Foto: Infinum

Tvrtku su osnovali Matej Špoler i Tomislav Car, koji se poznaju od 14. godine, točnije iz Karlovačke prirodoslovno-matematičke gimnazije. U Karlovcu su i osnovali tvrtku 2005. godine. Zajedno su studirali na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva te još na prvoj godini fakulteta prodali prvu mobilnu aplikaciju jednoj malezijskoj tvrtki. Nijedan od osnivača, interesantno je, nikad nije radio nigdje osim u tvrtki koju su zajedno izgradili, a koja postaje ozbiljan igrač i na globalnom tržištu. Među prvim, široj javnosti, prepoznatljivim projektima ovog tima bila su mobilna bankarstva Erste i Raiffeisen banke, a danas njihovih nekoliko stotina inženjera, razvija brojne aplikacije i digitalne proizvode.

I danas tvrde da im nije cilj tvrtku prodati, već raditi kvalitetne projekte i razvijati svoje ideje. Od početka žele odlučivati na kojim će projektima raditi, koje žele razvijati i vjeruju da mogu nastaviti s organskim rastom, na temelju vlastitog kapitala i snaga.

Tvrtka jako ulaže u zaposlenike pa su i lani dobili nagradu za najboljeg poslodavca Hrvatske, treći put zaredom i četvrti ukupno. Zanimljivo je da je tvrtka rast prihoda i dobru poslovnu godinu iskoristila za poboljšanje uvjeta rada svojih zaposlenika. Komunicirali su tako da su inženjerima podigli plaće za 30 posto te da su maksimalan broj dana godišnjeg odmora u tvrtki povećali na 30 dana. Nakon što su zaposlili novih 91 zaposlenika danas imaju 358 stručnjaka, koji razvijaju i dizajniraju digitalne proizvode. Redovni sistematski pregledi, teretana i fitness programi po izboru, budžet za literaturu, tečajeve i konferencije te plaćeni sati engleskog jezika osnovne su i već poznate pogodnosti za sve zaposlenike, pojašnjavaju u Infinumu, a nedavno su uveli i roditeljske pogodnosti poput slobodnog dana za polazak djeteta u školu ili vrtić te božićnog bonusa za svako dijete. Također, svi novi roditelji ostvaruju pravo na jednokratni bonus od 5000 kuna, dok je za usvojeno dijete taj iznos 10.000 kuna.

Foto: Infinum

Infinum je samo u prošloj godini otvorio tri nova ureda tako da danas rade u šest država. Osim u Zagrebu i Varaždinu imaju urede u Podgorici, Skopju, Ljubljani, Londonu i New Yorku, a posluju na globalnoj razini. Protekle poslovne godine, preuzeli su makedonskog developera 3P Development, što je i prva akvizicija Infinuma u regiji. Tekuću godinu počeli su investicijom u Rentlio, zadarsku tvrtku koja razvija digitalna rješenja za turizam. Strateško ulaganje u Rentlio plasirano je kroz Infinum Ventures, a nije riječ o akviziciji već o ulaganju u startup kompaniju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava