5G TELEVIZIJA

Huawei najavljuje revoluciju konzumacije video sadržaja kroz svoj Telco TV

Autor: Marina Šunjerga
event 04.04.2022.
Foto: Huawei. Na fotografiji: VP Richard Jin

Huawei je unaprijedio 5G video iskustvo kroz Telco TV, komunicirali su iz kineskog giganta na najvećem svjetskom sajmu telekomunikacijskih usluga u Barceloni početkom ožujka, a na 5G.hr doznajemo detalje samog projekta.

Kako su nam pojasnili, Telco TV usluga unaprijeđena je na način da koristi 5G tehnologiju i može nuditi sinkronizirane live prijenose iz više kutova na bilo kojem uređaju. Usluga uključuje i prikaz sportskih poteza s rotacijom od 360 stupnjeva, sportskih događaja na samom stadionu, koja je pak na dohvat ruke korisnicima koji koriste 5G vezu.

„Telco TV može iskoristiti inovacije kako bi istražio nove poslovne granice u uslugama zabave, vertikalnim aplikacijama poduzeća i šire, a ne samo za marketing i promocije. Uvođenjem meta iskustva volumetrijskih videozapisa, kao što je VR osobno kino i besplatna rotacija kuta gledanja od 360° na 5G video platformi, ponudili smo inovaciju u svijetu prijenosa, a obvezujemo se da ćemo svojim korisnicima i dalje nuditi brojne inovacije“, kazao je Marvin He, predsjednik Hybrid Video Domaina na pitanje o glavnim izazovima za Telco TV te dodao da Huawei podržava telekom operatere da prošire uslugu iz kućnog segmenta u osobni prostor.

Operateri Telco TV-a pripremaju se i za budućnost usluge bežičnog UHD kućnog kina preko fiksnog bežičnog pristupa (FWA). Usluga bežičnog kućnog kina pruža se preko 5G sustava, a dopire do  korisnika na svim pametnim uređajima poput Smart TV-a i TV zvučnika, i to na bilo kojem mjestu unutar ili izvan doma. Korak naprijed je pokazan kroz uslugu osobnog virtualnog kazališta „Personal Virtual Theater“, koji daje ulaz u meta svijet. Gledatelj tako sav video sadržaj konzumira uz pomoć VR slušalica, koje na 5G video vezi daju mogućnost rotacije od 360 stupnjeva u 3D formatu.

Na svjetskom tržištu Telco TV premašila je tržišna očekivanja u segmentu kućne naplatne televizije (tzv. Pay-TV). Razvila se u novi oblik video usluge koja je istovremeno namijenjena i kućanstvima i pojedincima.

“Sve IPTV usluge trenutno prolaze proces transformacije rješenja prema konvergentnoj budućnosti. Sav trud koji smo u Telco TV-u uložili jamči razvoj Telco video usluga uz kontinuiranu inovaciju, dugoročnu evoluciju usluga i partnerstvo s ekosustavom te podršku realnom vremenu. IPTV može biti podloga za ubrzani razvoj mreže svih telekom operatora”, objasnio je He.

He naglašava da, u usporedbi s drugim segmentima tržišta Pay-TV-a, IPTV ostaje vodeći generator rasta tržišta te zaključuje:

Potrošači sve više konzumiraju Pay-TV na pametnim uređajima koji koriste bežičnu vezu i to će se nastaviti, pa će se video sadržaj sve manje konzumirati na televizorima i velikim ekranima. Stoga je IPTV QoS-a sada nadjačan OTT-om, koji nudi jednostavnu i praktičnu konzumaciju sadržaja bilo kada, bilo gdje i na bilo kojoj vezi. Zato će OTT, koji je tek u nastajanju promijeniti industriju, a kako bi već sada zauzeo veći tržišni prostor OTT video nudi niske cijene, isporuku bez granica i istovremeno opslužuje sve uređaje.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava