NEVIĐENE BRZINE

HT i Nokia testirali optičku 25G PON tehnologiju, postigli brzinu od 20 gigabita u sekundi

Autor: Redakcija
event 15.03.2022.
Foto: Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom i Nokia u riječkom su laboratoriju HT-a među prvima u svijetu testirali naprednu optičku 25G PON tehnologiju, koja povećava brzinu preuzimanja i prijenosa. U Rijeci je tako izmjerena brzina od 20 gigabita u sekundi.

25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine. Najveće prednosti 25G PON optike su veliki kapaciteti, optimizacija troškova, šira primjena i jednostavno uvođenje u postojeću optičku mrežu HT-a, a njena primjena ubrzat će uvođenje i razvoj naprednih rješenja visokih performansi, kao što su big data, umjetna inteligencija i strojno učenje, 5G transport putem PON-a te veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta.

„Prije deset godina lansirana je tehnologija koja je omogućila prelazak na HDTV bez koje mnogi od nas ne bi mogli zamisliti svakodnevicu, a danas 25G PON optička mreža stvara povijest s brzinama 200 puta bržim nego tada“, izjavio je Ivan Uremović, direktor Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža.

U 2021. godini Hrvatski Telekom povećao je svoju nepokretnu mrežu s rekordnim uvođenjem optike za novih 100.000 kućanstava i poduzeća te je povećana ukupna pokrivenost FTTH-om za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, ističu u najjačem domaćem telekomu i dodaju da je HT u 2021. uručena i umlautova nagrada „Best in Test” za najbolju nepokretnu mrežu. Povećanje nepokretne mreže i ulaganje u gigabitne mreže nastavlja se i u 2022. godini uz snažan fokus na izgradnju optičke infrastrukture, zaključuju u HT-u.

Inače, najveći domaći telekom prošlog je tjedna najavio da će najveći dio prošlogodišnje neto dobiti (637,77 milijuna kuna) isplatiti dioničarima za dividendu, koja bi iznosila osam kuna po dionici. Navedena dividenda bit će 16. svibnja isplaćena svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 5. svibnja 2022. godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava