DRAŽBA ZA 5G

HT, A1 i Telemach najavili stotine milijuna eura ulaganja, a država trlja ruke zbog 359 milijuna kuna u proračunu

Autor: Marina Šunjerga
event 12.08.2021.
Foto: Shutterstock

Hrvatska je na javnoj dražbi za koncesije za razvoj 5G mreže prikupila gotovo 359 milijuna kuna, čime je osjetno premašeno očekivanje o 300 milijuna kuna koncesijskih naknada za korištenje spektara za mrežu nove generacije.

Taj novac slit će se u proračun, a tek je manji dio ukupnih ulaganja u idućim godinama koje će barem u telekomunikacijskom sektoru obilježiti razvoj nove infrastrukture. Za sve država može zahvaliti regulatoru HAKOM-u koji je vrlo transparentno i brzo proveo dražbu koja je imala jasna pravila i polučila, čini se, zadovoljstvom svih koji su se natjecali.

Vodeće telekomunikacijske tvrtke HT, A1 i Telemach priopćile su javnosti da su zadovoljne rezultatima dražbe te da kreću u velike investicije.

Hrvatski Telekom istaknuo je da su osvojili najviše radiofrekvencijskog spektra i obećavaju da će to omogućiti najveću i najbržu 5G mrežu. U priopćenju ističu da samo u naknade ulažu 130 milijuna kuna, što je više od trećine ukupnog iznosa naknada, a dobili su spektre u sva tri frekvencijska pojasa pa je tako HT u dražbama osvojio blok od 2×10 MHz u frekvencijskom pojasu od 700MHz, u frekvencijskom pojasu od 3,6 GHz 12 blokova od 10 MHz , odnosno ukupno 120 MHz), a u frekvencijskom pojasu 26 GHz 2 bloka od 200 MHz ili ukupno 400 MHz.

Zaključenjem dražbe Hrvatski Telekom je osvojio najviše radiofrekvencijskog 5G spektra što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ovime smo nastavili sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G te smo ponovno dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju. 5G era će obilježiti sljedećih 10 godina, a HT će ponovno biti predvodnik digitalizacije – izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma najavljujući velike investicije i podsjetivši da HT već ima 600 5G baznih stanica te da osigurava pokrivenost dva milijuna stanovnika.

U HT-u najavljuju nove tehnologije s ciljem poticanja gospodarskog rasta i društvenog napretka. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet, razvoj pametnih gradova i industrija 4.0 samo su neka od područja koja će implementacija 5G mreže značajno unaprijediti, pojašnjavaju te dodaju da svim svojim korisnicima, u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. rujna 2021. godine, Hrvatski Telekom, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati kompatibilan 5G uređaj.

Telemach Hrvatska ističe da je u kupnju frekvencijskog spektra uložio 14,4 milijuna eura, odnosno oko 110 milijuna kuna te da kreću u intenzivnu izgradnju infrastrukture koja će vrlo brzo, već u nadolazećim mjesecima, znatno poboljšati pokrivenost signalom i kvalitetu korisničkog iskustva za oko milijun korisnika postojeće Telemachove mobilne mreže. Pojašnjavaju da će primarno koristiti spektar u pojasu od 700 MHz te da će uložiti dodatnih 130 milijuna eura u modernizaciju svoje mobilne mreže, i to u povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije.

Vrlo smo zadovoljni rezultatima dražbe. Ulaganjem u kvalitetu i kapacitete mreže omogućavamo daljnje unapređenje mobilnih usluga kako bismo korisnicima osigurali do sada nedostižne brzine prijenosa podataka. Naš je cilj korisnicima pružiti potpuno 5G korisničko iskustvo koje im donosi gigabitne brzine, znatno nižu latenciju te veću pouzdanost i stabilnost internetske veze na mobilnoj mreži. Istodobno nastavljamo s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže i tako podržavamo transformaciju Hrvatske u gigabitno digitalno društvo. Uvođenje tehnologija za ultrabrzi prijenos podataka od strateškog je interesa za državu, a u Telemachu Hrvatska želimo biti predvodnici digitalizacije jer je smatramo okosnicom napretka, s obzirom na očekivane pozitivne učinke tehnologije na gospodarstvo i društvo – pojasnio je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Pravo 5G iskustvo već će danas iskusiti građani Osijeka, gdje je oprema ranije postavljena radi testiranja 5G tehnologije, a vrlo brzo i građani Zagreba doživjet će gigabitne brzine na 5G mreži jer se ubrzano postavlja nova oprema. Do kraja godine 5G iskustvo bit će dostupno u cijelom Zagrebu, a u prvoj polovici 2022. na ključnim područjima u cijeloj Hrvatskoj. I u Telemachu ističu prednosti koje će 5G tehnologija donijeti poslovnoj zajednici u smislu ubrzanja procesa, primjene umjetne inteligencije i razvoja softvera za javne servise, poput prometa i hitnih službi. Niska latencija odnosno ultrabrzi odziv mreže donijet će revoluciju u zdravstvu, prometu, poljoprivredi, energetici i ostalim područjima primjene 5G tehnologije koja imaju visoke zahtjeve za pouzdanost. Korisnici će pak moći višestruko brže surfati i streamati glazbu ili filmove na svojim pametnim mobilnim telefonima, istaknuli su u kompaniji.

A1 pak poručuje da su započeli s pružanjem usluga na pravoj, gigabitnoj 5G mreži, ali da je današnja aukcija otvorila prostor za implementaciju pravog 5G-a koji omogućava gigabitne brzine i nisku latenciju. A1 Hrvatska osvojio u radiofrekvencijskom pojasu na 700 MHz blok 2×10 MHz. Njime će se pokrivati velika područja, pa tako i ona manje dostupna poput ruralnih krajeva, cestovnih i željezničkih pravaca. On omogućava pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebnu namjenu kada nije potrebna razmjena velike količine podataka, nego minimalno vrijeme odziva čime se otvaraju vrata primjeni napredne komunikacije uređaja i strojeva te primjena rješenja poput potpomognute i autonomne vožnje. U radiofrekvencijskom pojasu na 3600 MHz akvizirano je 100 MHz, a u pojasu na 26 GHz osigurano je 200 MHz namijenjenih za pokrivanje mikrolokacija visokim kapacitetom i brzinama (u početku 2 Gbps, a kroz daljnji razvoj i do 10 Gbps), poput stadiona i dvorana, ističu u A1.

A1 Hrvatska se posljednje dvije godine značajnim investicijama, prilagodbom čitave arhitekture mreže i implementacijom najnovijih radijskih tehnologija pripremala za uvođenje mreže nove generacije koja će biti jedan od pokretača gospodarskog oporavka i razvoja. Pokretanjem prave, gigabitne A1 5G mreže pokrit će se sva županijska središta, njih 20, i Grad Zagreb. Domaći i turisti već mogu surfati na A1 5G mreži u nekim od turističkih središta kao što su: Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice. A1 Hrvatska je investitor u digitalizaciju Hrvatske te pouzdan partner u ispunjavanju ciljeva Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa – zaključili su.

Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský pojasnio je da je ubrzana izgradnja 5G infrastrukture s ciljem povećanja pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na cijelom teritoriju Hrvatske strategija kompanije koju vodi pa istaknuo da Hrvatsku ovo vodi u bolju budućnost i razvoj cijelog društva. Nova 5G mreža bit će u narednom razdoblju aktivirana svim privatnim i poslovnim korisnicima Savršene i Bezbrižne mobilne tarife te poslovne Premium BIZ. Dostupnost ovisi o tome podržava li uređaj 5G mrežu i je li na njemu uključena (uz 2G, 3G i LTE), što korisnik može sam podešavati u postavkama mobitela. Podsjetimo, prije točno mjesec dana započela je javna dražba za tri frekvencijska spektra onaj od 700 MHz; 3600 MHz i 26 GHz na nacionalnoj te 3600 MHz na regionalnoj razini.

Devet tvrtki se u nekoliko krugova nadmetanja natjecalo za koncesiju na korištenje spektara, a dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te su se za ta područja nove dozvole iznimno izdale na 13 godina. Detalje o izdanim dozvolama možete naći ovdje.

Uvođenje mreža pete generacije (5G) jedan je od ključnih čimbenika za omogućavanje dostupnosti širokopojasnog pristupa svim kućanstvima, pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (latencijom) i povezivanje velikog broja uređaja. Očekuje se da će 5G stvoriti preduvjete, ne samo za nove usluge u pokretnim komunikacijama, nego i nove usluge i primjene u drugim industrijama kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, turizam, edukacija i mediji.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava