ŠIRENJE USLUGA

Hrvatski Telekom osigurao prvi 5G roaming

Autor: Redakcija
event 09.06.2021.

Hrvatski telekom sklopio je ugovor o 5G roamingu s Magyar Telekomom, članom Deutsche Telekom Grupe, pa tako korisnici HT-a sada mogu uživati u prednostima 5G-a na mreži Magyar Telekoma, u područjima pokrivenim 5G mrežom, poručili su iz kompanije.

Time je prvi osigurao uslugu 5G roaminga za hrvatske korisnike. Pod pretpostavkom da imaju uređaje i tarife koje podržavaju 5G, korisnici mogu bez dodatne naknade koristiti 5G mrežu Magyar Telekoma, uz korištenje količina mobilnih podataka koje su uključene u njihovu tarifu, a sukladno roaming uvjetima temeljenim na principu “u roamingu kao kod kuće” i politici pravedne uporabe. Isto tako, korisnici Magyar Telekoma, s odgovarajućim uređajem i tarifom, mogu na području pokrivenosti koristiti 5G mrežu Hrvatskog Telekoma prilikom posjete Hrvatskoj, što je važna vijest za turiste koji će boraviti u Hrvatskoj na godišnjem odmoru.

Povezanost na vodećoj mreži ovime ne prestaje prelaskom granice, već dapače služi kao jamstvo najkvalitetnije usluge i u roamingu, a predano se radimo na tome da nakon Mađarske s 5G roamingom pokrijemo i druge zemlje – izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom, stoji u priopćenju kompanije, kontinuirano razvija svoju 5G mrežu koja trenutno pokriva 45 hrvatskih gradova i 1,7 milijuna stanovnika. Očekujući dovršetak pokrenutog postupka aukcije za nove pojaseve 5G spektra, 5G mreža Hrvatskog Telekoma radi na 2100 MHz, uz tehnologiju Dynamic Spectrum Sharing (DSS).

Magyar Telekom je svoju komercijalnu 5G uslugu na frekvenciji od 3,6 GHz pokrenuo prije godinu dana. Uz Budimpeštu i Budaörs, mobilna usluga pete generacije dostupna je na 21 lokaciji na Balatonu, kao i u šest glavnih gradova pokrajina (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét,
Győr i Szombathely). Također, u studenome prošle godine, Magyar Telekom je pokrenuo svoju 5G uslugu u frekvencijskom opsegu 2100 MHz, a zahvaljujući tome i korištenju dviju frekvencija, nacionalna pokrivenost njihove 5G mreže je trenutno 9,8 posto stanovništva.

Hrvatski Telekom u budućnosti planira sklopiti 5G roaming sporazume s pružateljima usluga i u drugim zemljama te će, najavljuju, svojim korisnicima u inozemstvu, kao korisnicima tih pružatelja usluga osigurati najbolje korisničko iskustvo na vodećoj mreži u Hrvatskoj i pružiti dodatni poticaj za poslovni i turistički sektor.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava