PRVI U HRVATSKOJ

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G+ brzine do 4 Gbit/s

Autor: Redakcija
event 21.10.2021.
Foto: Hrvatski Telekom / Na slici: Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije

Hrvatski Telekom u četvrtak je prvi na domaćem tržištu demonstrirao 5G+ mreže postigavši brzine do 4 Gbit/s te vrijeme odaziva mreže od samo 10 milisekundi. 5G+ mreža zasniva se na frekvencijama od 26 GHz, koje je Hrvatski Telekom osigurao na natječaju za 5G spektar okončanom u kolovozu.

Time je Hrvatski Telekom postao i jedini operator u Hrvatskoj koji pruža 5G usluge na svim raspoloživim 5G frekvencijskim pojasevima, stoji u priopćenju kompanije.
5G+ mreža višestruko povećava performanse mobilne mreže u segmentu vršnih, srednjih brzina pristupa Internetu te skraćuje vremena odziva mreže.

Prikazane performanse mreže u bližoj budućnosti omogućit će razvoj novih i inovativnih usluga, a 5G+ mreža imat će značajnu ulogu u daljnjem razvoju e-mobilnosti u Hrvatskoj, kažu u HT-u. Tim povodom Hrvatski Telekom je predstavio koncept usluge ažuriranja softvera za električne automobile te razmjene podataka sa servisnim centrom prilikom punjenja na e-punionicama.

“Danas pokazanim performansama 5G+ mreže pokazali smo koliko nas uzbudljiva budućnost čeka s 5G tehnologijom. Segment e-mobilnosti i električnih automobila samo je jedna od grana koja će doživjeti puni procvat zahvaljujući 5G-u. Zbog velike širine spektra, 26 GHz frekvencijsko područje bit će ključno u budućnosti za ostvarivanje velikih kapaciteta, a ujedno i velikih vršnih brzina prijenosa. To će omogućiti razvijanje novih korisničkih usluga koje će moći koristiti veliki kapacitet i ultra-nisku latenciju kao što su, na primjer, campus mreže za industriju 4.0“, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

U segmentu električnih vozila 5G će biti ključan za napredno korisničko iskustvo, još veću sigurnost i pouzdanost u odvijanju prometa. Procjenjuje se da će do 2030. godine na svjetskim cestama biti 41 milijun automobila povezanih s 5G-om te da će se taj broj barem udvostručiti do 2035. godine. S obzirom na to, nužna je u potpunosti pouzdana i napredna mrežna infrastruktura za podršku EV punionicama na kojoj Hrvatski Telekom sustavno radi i koju kontinuirano unaprjeđuje.

“Brz i siguran prijenos podataka nužan je za uspješnu tranziciju ka punoj primjeni e mobilnosti. Uvođenje danas predstavljenih funkcionalnosti i mogućnosti 5G mreže pozitivno se odražava na vezane industrije kod kojih dolazi do daljnjeg ubrzanog razvoja, do većeg ulaganja u sigurnosne aspekte rješenja i proizvoda te infrastrukturu. Kvaliteta korisničkog iskustva se unaprjeđuje jer sve postaje brže, jednostavnije i preciznije, nema čekanja i manji je broj grešaka, a povećana je dostupnost u svakoj točki kontakta s uslugom. 5G se susreće s potrebama novih generacija, a svima koji doživljavaju promjenu omogućuje brže prihvaćanje tehnoloških novosti koje za cilj imaju održivost i sigurnost”, objasnio je Goran Ježić, direktor tvrtke Business Computer Systems. S najvećim brojem postavljenih punionica, Hrvatski Telekom predvodnik je na području e-mobilnosti u Hrvatskoj i regiji.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava