VAŽNA OBLJETNICA

Hrvatska slavi 29. godina interneta

Autor: Marina Šunjerga
event 24.11.2021.
Foto: Shutterstock

Tekuću godinu obilježila je svojevrsna revolucija u svijetu tehnologije i telekomunikacija u Hrvatskoj – u rad su puštene 5G mreže, a HAKOM je dodijelio frekvencije za razvoj 5G mreža u više spektara.

Pretpostavka je to za razvoj ultra brzih veza, ogromnog prijenosa podataka u milisekundama, razvoja tehnologija iz AI, VR i AR spektra, koje će nam omogućiti ugodniji i jednostavniji život.

Nezamislivo je danas zamisliti i jedan dan bez brzog interneta, a kamoli bez ikakve veze.
Danas 82 posto građana u Hrvatskoj koristi internet svakodnevno, iako visokih 18 posto građana tvrde u anketama da nikada nisu koristili internet. Među onima koji ga koriste čak 92 posto građana Hrvatske ga koriste u svrhu čitanja vijesti i informiranja, po čemu smo uz Fince rekorderi u Europi. Zlatna generacija u Hrvatskoj hvata korak s napretkom tehnologije pa tako više od 50 posto starije populacije koristi internet svakodnevno i koristi se brojnim digitalnim alatima.

Zato je zanimljivo podsjetiti da je prije samo 29 godina, upravo ovih dana, službeno uspostavljena prva internetska veza u Hrvatskoj. Prva internetska veza Lijepe Naše sa svijetom bila je veza iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9600 bit/s.

Također, tada je puštena u rad i hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža utemeljena na IP protokolu, i njezin spoj na globalnu mrežu internet. Projekt izgradnje nacionalne akademske i istraživačke mreže pokrenulo je tadašnje Ministarstvo znanosti tehnologije i informatike godinu dana ranije, a mreža je pokrenuta kako bi se omogućila komunikaciju svim znanstvenim radnicima i studentima sa svim znanstvenicima u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Stranice Srca podsjećaju kako su prije četiri godine, povodom obilježavanja 25 godina interneta u Hrvatskoj, odlukom tadašnje predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNET dodijeljene Povelje Republike Hrvatske što svjedoči o iznimnoj važnosti ovoga događaja. Srcu je tada uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNET primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava