GLOBALNI INDEKS SPEEDTEST

Hrvatska na 24. mjestu po brzini mobilnog interneta u svijetu

Autor: Redakcija
event 10.10.2021.
Foto: Shutterstock

Implementacija 5G mreže već je donijela velike promjene u brzini interneta diljem svijeta. Naime, prema globalnom indeksu Speedtest globalna brzina mobilnog interneta skočila je za gotovo 60 posto, a to se prije svega može zahvaliti mreži nove generacije.

Inače, globalni indeksi pokazuju ubrzanje interneta u svim kategorijama, ali najveći je skok u mobilnom internetu gdje je brzina skočila za spomenutih 60 posto na 55,07 Mb/s, dok je u fiksnim širokopojasnim vezama 107,50 Mb/s, koja se u godinu dana ubrzala za 32 posto.

Hrvatska je poprilično dobra na karti svijeta pa smo tako u mobilnim brzinama na 24. mjestu u svijetu (78,91 Mb/s), no u fiksnim mrežama tek na 77. mjestu (55,36 Mb/s).

Ni na globalnoj razini nije neobično da je jedan tip infrastrukture puno razvijeniji od drugog pa je tako samo Južna Koreja među deset najboljih zemalja u svijetu po brzini svih oblika mreža dok se u ostalim državama vide velike razlike.

Zemlja s najbržim mobilnim internetom je Saudijska Arabija i to drugu godinu zaredom. Na čelnoj poziciji smijenila je Južnu Koreju, a Kina i Katar se posljednje tri godine izmjenjuju na trećem i četvrtom mjestu. Zanimljivo, Bugarska je među top deset zemalja svijeta po brzini mobilnog interneta. Ključ za zadržavanje pozicije bit će brzina uvođenja 5G tehnologije bez koje nijedna zemlja neće biti u gornjoj polovici ove liste.

Na području fiksnih širokopojasnih mreža promjene u top 10 su vrlo dinamične. Monako je sa šestog mjesta 2019. i pada na 10. mjesto 2020. dospio na prvo mjesto 2021. godine. Singapur je na drugom mjestu a zanimljivo, Rumunjska drži peto mjesto već tri godine pri čemu je bolja od Južne Koreje. Zanimljivo je i da SAD nisu među najbržih deset u fiksnim širokopojasnim mrežama, kao ni u mobilnim mrežama iako se iznimno trude brzo implementirati 5G mreže.

Prosječna brzina preuzimanja putem mobitela bila je 99 posto brža u srpnju 2021. nego u srpnju 2019., 141 posto brža nego u srpnju 2018. i 194 posto brža u usporedbi sa srpnjem 2017. godine, mjesecom u kojem je Speedtest počeo pratiti brzine kroz globalni indeks. U posljednje dvije godine postojala su samo dva mjeseca kada globalni prosjek brzine preuzimanja s mobilnih uređaja nije pokazao uzlaznu putanju: veljača i ožujak 2020. godine. Brzine su se ponovno počele povećavati u travnju 2020. godine, ali su se vratile na razinu prije veljače sve do svibnja 2020. godine. To se podudara s početnim ograničenjima kretanja zbog pandemije Covid-19 u većini zemalja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava