DIGITALNI NOMADI

Hrvatska može stvoriti novu industriju koja nosi šest milijardi kuna godišnje

Autor: Marina Šunjerga
event 15.03.2021.
Shutterstock

Digitalni nomad je osoba koja svoje poslove obavlja isključivo korištenjem digitalne tehnologije, s tim da je neovisna o standardnoj definiciji radnog mjesta.

Digitalnim nomadom naziva se poduzetnik ili zaposlenik koji gotovo isključivo rabi digitalne tehnologije za obavljanje svog posla. Istodobno je neovisan i vodi život na više mjesta pa tako obično radi na putu jer mu za obavljanje posla nije važno na kojoj lokaciji radi. S obzirom na ‘novo normalno’ i razumijevanje koje je prema radu s druge lokacije donijela pandemija te nove trendove u svijetu poslovanja koji uključuju manje sastanaka i nove vrste poslova koje ovise o internetskoj vezi, a ne toliko o ljudskom kontaktu očekuje se da će digitalnih nomada biti sve više, a time i da će stvoriti potpuno novi vid ekonomije.

Najpoznatiji promotor digitanih nomada u Hrvatskoj Jan de Jong izračunao je da bi digitalni nomadu mogli stvoriti novih 500 milijuna kuna gospodarskih aktivnosti mjesečno, što znači da bi Hrvatska mogla imati oko 6 milijardi kuna prihoda od njih tijekom jedne godine.

Na otocima poput Balija u Indoneziji u svakom trenutku ima oko 50.000 digitalnih nomada na populaciji od četiri milijuna ljudi. Neću reći da u Hrvatskoj možemo postići takve brojke preko noći, ali znajući da se trend rada na daljinu ubrzava, vjerujem da bismo s vremenom mogli doseći takve brojeve- kazao je de Jong ističući da koristi od digitalnih nomada uključujući frizerske salone, turističke atrakcije, restorane, prodavače, iznajmljivače, ili pak hotele, kina, kazališta te ostale usluge ima i proračun, s obzirom na to da digitalni nomadi na sve usluge plaćaju i PDV.

Hrvatska je stvorila administrativne uvjete za približavanje digitalnim nomadima činjenicom da je jedna od prvih zemalja na svijetu koje su uvele vize za digitalne nomade. Naime, lani je izmijenjen Zakon o strancima te Zakon o porezu na dohodak kojim se legalizirao ovaj način života i rada, a time je ujedno i olakšan dolazak digitalnih nomada u našu zemlju. Hrvatska digitalnim nomadima osigurava vizu za boravak u zemlji do godinu dana, a imaju i povlašteni porezni status jer Ministarstvo financija ne oporezuje prihode ostvarene dok su boravili u Hrvatskoj. Izmijenit će se i Zakon o zdravstvenom osiguranju, kako bi se uključilo i ovu skupinu građana.

Prvi digitalni nomad u Hrvatskoj je Melissa Paul iz Amerike, kojoj je viza izdana 26. siječnja, a riječ je o iskusnom digitalnom nomadu. Naime, Melissa je nomad već 15 godina, a trenutno iz Labina vodi svoju tvrtku koja je registrirana u SAD-u i radi za klijente u Philadelphiji, New Yorku i Meksiku. Ona tvrdi da je digitalno nomadstvo najbrže rastuća pojava u poslovnom svijetu, pogotovo u doba koronavirusa.

Trenutno se u svijetu oko pet milijuna ljudi definira kao digitalni nomad i živi tim životnim stilom međutim čak je 17 milijuna ljudi, uglavnom iz razvijenih zemalja, istaknulo da se priprema za taj način života. Iako je riječ o ljudima koji se bave različitim djelatnostima među digitalnim nomadima je puno IT-evaca i marketingaša, ali ima i popriličan broj zaposlenika kreativnih industrija. Iako bi se ovaj stil života mogao pripisati mladim muškarcima, čak 33 posto pokreta čine žene, a zanimljivost je i da je 54 posto nomada starije od 38 godina. Jednaki je broj nomada koji su part-time zaposlenici i onih koji rade puno radno vrijeme, a relativno su dobri potrošači jer imaju iznadprosječna primanja za Hrvatsku pri čemu ih oko 20 posto zarađuje više od 75 tisuća dolara godišnje.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava