BUDUĆNOST 5G INFRASTRUKTURE – PRAVI ESG PROIZVOD

Hrvatska ima svoj prvi telekomunikacijski stup od drvene strukture

Autor: Redakcija
event 21.07.2023.
Foto: 2020/ content agency

Inovativni drveni komunikacijski stup niknuo je u Slavoniji, označavajući početak revolucije u pogledu ekološki osviještene telekomunikacijske infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska tvrtka Markoja d.o.o. omogućila je izgradnju prvog drvenog telekomunikacijskog stupa finske startup tvrtke Ecotelligent u slavonskoj općini Podcrkavlje.

Nakon dva mjeseca građevinskih radova od strane izvođača Eurospes d.o.o. i tek nekoliko dana instalacije, u petak, 7. srpnja, službeno je postavljen prvi Ecopol u Hrvatskoj.

Riječ je o samostojećem stupu u obliku stošca visine 40 m koji služi kao potpora mobilnim antenama i ostalim uređajima nužnima za osiguranje brže i kvalitetnije povezanosti. Sačinjen je od obrađenih drvenih elemenata, tzv. inženjerski konstruiranog drva (eng. engineered wood), kako bi se osigurala potrebna elastičnost i podržali svi budući zahtjevi na statiku koje donose moderne komunikacijske mreže.

Dakako, prvo pitanje koje se nameće kad razmišljamo o stupovima drvene strukture je njihova otpornost na požare, ali i vijek trajanja takvih instalacija. Ovi telekomunikacijski stupovi traju najmanje 30 godina, a imaju i protupožarnu zaštitu u obliku pougljene površine koja izolira ostatak drva, pritom znatno usporavajući proces gorenja u ekstremnim situacijama.
Zahvaljujući svom velikom kapacitetu nosivosti, može nositi jednaku količinu opreme i uređaja kao i čelični stup ili betonske konstrukcije. Potrebni kabeli mogu se instalirati unutar samog stupa, što omogućuje bolju zaštitu od krađe i požara.

Kako naglašava izvršna direktorica Ecotelligenta, Gyöngyi Mátray, ovo je stup drvene strukture, a ne „drveni stup”, s obzirom na to da ima bazu od armiranog betona i čelične elemente.

Međutim, ekološki je prihvatljivija alternativa jer emitira upola manje ugljikovog dioksida (CO2) od tradicionalnih telekomunikacijskih stupova, a materijal od kojeg je izgrađen – lamelirano furnirsko drvo odnosno LVL – potpuno je reciklabilan, u skladu s ciljevima cirkularne ekonomije EU-a. Važno je istaknuti da lijepljena laminirana građa koja se koristi za LVL ima certifikaciju stalnosti svojstava GL 30, što je trenutno najviša klasa kvalitete za ovakav građevni proizvod na području Republike Hrvatske.

Naša glavna ideja je pružiti proizvod napravljen od prirodnih resursa. Kao što svi znamo, drvo prirodno sadrži CO2 jer stabla prirodno hvataju CO2. Stoga [da bismo smanjili emisije ugljika] ne moramo ništa dodatno raditi, samo graditi od takvog obnovljivog materijala. Ako provodimo redovito održavanje na visokoj razini, može nam služiti 100 godina. To nije ništa novo, čak i čelični tornjevi zahtijevaju održavanje, ali u ovom slučaju primjenom znanosti drvene konstrukcije omogućujemo telekomunikacije u humanijem okruženju. Na taj način možemo značajno smanjiti emisiju CO2 od izgradnje stupova i osigurati ugodniji krajolik za ljude.

Gyöngyi Mátray, EcoTelligent

Prvi hrvatski Ecopol žućkaste je boje, nalik boji drveta, no Ecotelligent nudi mogućnosti više boja (prema RAL paleti), ovisno o ekološkim potrebama, vremenskim prilikama te zahtjevima kupca i zemlje odredišta. Na taj je način lako odabrati varijantu koja se skladno uklapa u bilo koji okoliš.

Za tvrtku Markoja, glavnog investitora i distributera Ecotelligentovih stupova, ovo je tek početak. Cilj je kreirati mrežu održivih telekomunikacijskih stupova estetskog dizajna širom Hrvatske, s fokusom na područja sa slabom pokrivenošću (najčešće ruralna područja, ali i nacionalni parkovi, turistička središta i dr.) te dati u najam pozicije na stupu zainteresiranim operatorima. Jedan Ecopol tako može biti „domaćin” antenama više pružatelja usluga, omogućujući značajne uštede i poslovanje u skladu s ESG kriterijima.

Moto tvrtke Markoja su vrijednosti 5E na svakom projektu kojeg radimo, što označava našu predanost energetici, ekologiji i ekonomiji kao i osiguravanju vrhunske estetike i etike. Ecopol telekomunikacijski stupovi svakako se uklapaju u ovaj koncept, koji se vodi održivim i odgovornim poslovanjem, jer proizvode značajno manje CO2 nego tradicionalni stupovi, estetski su prihvatljiviji, a, s obzirom na to da su izrađeni od reciklirane drvene građe, mogu se nazvati i etičnim proizvodom.

Boris Markoja, član uprave Markoja d.o.o.

Tvrtka planira nastaviti s izgradnjom stupova u brojnim jedinicama lokalne samouprave, njegujući i održavajući dobre odnose s načelnicima i gradonačelnicima te lokalnim zajednicama.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava