PRETEKAO APPLE

Hoće li Xiaomi do kraja godine biti najprodavaniji mobitel na svijetu?

Autor: Marina Šunjerga
event 20.07.2021.
Foto: Shutterstock

Samsung je lider na tržištu pametnih telefona međutim na drugo mjesto po prodaji zasjeo je po prvi put u povijesti kineski Xiaomi svrgnuvši sa srebrne pozicije Apple, pokazali su preliminarni rezultati studije konzultantske kuće Canalys.

Xiaomi je zauzeo mjesto Huaweija pogođenog sankcijama međutim rast isporuka koje bilježi ovaj proizvođač toliko je eksplozivan da se može postaviti pitanje hoće li već i do kraja godine Xiaomi biti jako blizu Samsungu, odnosno čak ga uskoro i preteći.

Samsung je, naime, prodao 19 posto svih isporučenih mobitela na tržištu, a Xiaomi oko 17 posto. S obzirom na to da je ukupna isporuka mobilnih telefona u svijetu tijekom drugog tromjesečja skočila za 12 posto svi su proizvođači imali skok u prodaji. Tako je Samsung imao oko 15 posto rasta, što je svega nekoliko postotnih poena jače od tržišnog prosjeka, dok je Xiaomi rastao 85 posto. Apple je stagnirao odnosno pao jer ima rast od svega 1 postotni poen pa je njegov tržišni udio pao na 14 posto. Ako nastavi rasti takvim trendom Xiaomi može prestići Samsung vrlo brzo.

Analitičari navode kako Xiaomi bilježi rast od 150 posto u Africi, 300 posto u Latinskoj Americi te oko 50 posto u Zapadnoj Europi. Cilj im je prestići Samsung i postati najveći svjetski brand na tržištu, ali taj cilj neće biti lako ispuniti unatoč činjenici da mobiteli iz kuće Xiaomi koštaju 40 do 75 posto manje nego oni Samsunga i Applea, ali postavlja se pitanje hoće li moći zadovoljiti i kupce iz više platne kategorije.

Foto: Canalys

Samsungova linija Galaxy S21 se odlično prodaje, a tu je i nekoliko mobitela za kupce plićeg džepa dok iskorak u prodaji očekuju od savitljivih mobitela koji bi na tržište trebali doći uskoro. Apple će u rujnu pustiti iPhone 13 i očekuje se da će to potaknuti prodaju pa se u kući nadaju i da bi mogli vratiti izgubljenu poziciju broj 2.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava