BURZOVNI PROBLEM

High-tech dionice u problemu, je li Meti i Zuckerbergu odzvonilo?

Autor: Marina Šunjerga
event 14.02.2022.
Foto: Shutterstock

Posljednje desetljeće na tržištu kapitala obilježeno je enormnim zaradama high-tech dionica, koje su uz manje oscilacije bilježile odlične rezultate. Čak sedam od deset tvrtki s najvećom tržišnom vrijednosti na američkoj burzi dolazi iz high-tech svijeta, ali po njihovim performansama u posljednjim tjednima čini se da se balon polako ispuhuje.

Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, prije nekoliko dana u jednom je danu izgubila više od 232 milijarde dolara tržišne vrijednosti, čime je ostvaren najveći pad tržišne vrijednosti dionice neke tvrtke u jednom danu u povijesti. Pad vrijednosti da se usporediti jedino s povijesnim tržišnim debaklom Applea koji je u rujnu 2020. godine izgubio 182 milijarde dolara u jednom danu ili padom Microsofta koji je par mjeseci ranije izgubio 178 milijardi dolara vrijednosti . Ta enormna vrijednost izbrisana je zbog loših kvartalnih rezultata Mete, a nakon objave rezultata počele su i glasine da će Mark Zuckerberg uskoro napustiti čelnu poziciju svoje kompanije. U tom danu je Zuckerberg izgubio 24 milijarde dolara osobne imovine, ali je puno bitnije, dobio poruku ulagača da nisu oduševljeni njegovim poslovnim idejama, koliko su bili prije nekoliko godina.

Međutim nije jedino Meta u problemima, već su to i Google, odnosno njegova matična kompanija Alphabet, kao i Twitter i Snap, koji su također prijavili lošije rezultate.
Sedam od deset najvrjednijih tvrtki na američkoj burzi su: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta i Nvidia. Na burzama zajednički ostvaruju 30 posto ukupne vrijednosti 500 tvrtki s najvećom vrijednosti na američkom tržištu kapitala.

Takva evaluacija nije bez podloge jer se danas svi oslanjamo na mobitele, računalne programe, kompjutere, električne automobile, društvene mreže ili pak online kupnju, ali ispuhivanje vrijednosti tih tvrtki u posljednjim tjednima jasno govori da investitori gube interes i sele novac u drugom smjeru te da će te tvrtke morati napraviti revoluciju kako bi vratile poziciju „jedine igre u gradu“.

U posljednjih mjesec dana Meta je na burzi izgubila 33 posto tržišne vrijednosti, a Tesla 18 posto. Puno manje gube Amazon, Alphabet, Microsoft i Apple. Oni su izgubili od 3 do 6 posto tržišne vrijednosti. Iako se to čini malim padom, valja imati na umu da te kompanije imaju stotine milijardi tržišne vrijednosti pa je taj pad rezultirao velikim problemima i gubitcima za velike fondove, ali i za male ulagače, koji su očekivali takvim investicijama povećati svoju štednju ili kućni budžet.

Analitičari za pad vrijednosti i interesa za high-tech tvrtke okrivljuju politiku Federalnih rezervi odnosno podizanje referentnih kamatnih stopa. To znači da će novac postati skuplji, ali i da će se više novca moći zaraditi na obveznicama država, koje su ujedno i najsigurniji vrijednosni papiri, koje se na tržištu uopće može nabaviti. Stoga se dio kapitala seli u sigurnije luke i izlazi iz sfere spekulacije.

Međutim, završetak ere jeftinog novca nije jedini razlog za pad povjerenja u navedene tvrtke i pad njihove popularnosti među ulagačima. Mnogi vjeruju da nas nakon 22 godine očekuje još jedan dot-com pad, koji će podijeliti i očistiti tržište.

Tvrtke s dobrim poslovnim rezultatima, inovativnim proizvodima i jakom kapitalnom bazom povećat će vrijednosti, dok će tvrtke koje su stvarale veliki interes i imale ambiciozne najave, a koje nisu pratili snažni rezultati, brzo gubiti vrijednost u narednim mjesecima.

Kako će tu proći Meta, odnosno Facebook, i Zuckerbergova ideja o Metaverzumu ostaje za vidjeti, ali mnogi mu okreću leđa i ne najavljuju svijetlu budućnost.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava