POLICIJA OTKRILA

Haker koji je napao A1 je maloljetnik iz Slavonskog Broda

Autor: Redakcija
event 15.02.2022.
Foto: Shutterstock

Nekoliko dana više od sto tisuća korisnika telekoma A1 Hrvatska pitalo se hoće li se njihovi osobni podaci, poput OIB-a i adresa, koristiti na krivi način. Na neugodan napad A1 Hrvatska promptno je reagirao i odmah krenuo s rješavanjem sigurnosnih problema te komuniciranjem s oštećenim korisnicima.

S druge strane i policija je bila brza pa je ubrzo pronašla potencijalnog počinitelja.

Za upad u sustav A1 Hrvatska glavni krivac je jedan tinejdžer s područja Slavonskog broda. Policija nije otkrila njegov identitet jer je riječ o maloljetniku, a da se nije radilo o iskusnom hakeru moglo se i naslutiti po prvim informacijama iz kojih je bilo jasno da je haker ostavio brojne tragove u sustavu te da su stručnjaci procijenili da su ti tragovi bili „naivni”.

Policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu A1 Hrvatska, poručili su iz policije. Stručnjaci već zazivaju blažu kaznu za dijete koje je napalo telekom.
Podsjetimo, hakerskim napadom i krađom osobnih podataka zahvaćeno je najmanje 100 tisuća korisnika, a ukradeni su podaci poput imena i prezimena, adrese, broja telefona i OIB-a.

Agencija za zaštitu podataka pak provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperator napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika, a ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 milijuna eura ili 2% godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava