ŠIRENJE MREŽE

GSMA: Pristup 5G-u do kraja godine imat će više od milijarde ljudi

Autor: Marina Šunjerga
event 08.03.2022.
Foto: Shutterstock

Više od milijardu ljudi na svijetu do kraja ove godine imat će pristup 5G mrežama, tvrdi izvještaj koji je GSMA prezentirala na ovogodišnjem izdanju sajma MWC u Barceloni.  Takav podatak sugerira da će u narednom periodu implementacija 5G-a biti najbrža implementacija mreže nove generacije do sada.

U GSMA-u vjeruju da će do kraja 2025. godine petina svih korisnika mobitela na svijetu koristiti 5G mrežu, a pristup mreži, u kontekstu infrastrukture, imat će, kažu, više od 40 posto zemaljske kugle. U kompaniji tvrde da je ovo razvoj bez presedana u povijesti jer su se 3G i 4G mreže razvijale puno sporije. Tako je u prvih osamnaest mjeseci postojanja, 5G koristilo 5,5 posto svih potrošača, dok je 4G mreža imala manje od 2,2 posto korisnika u istom periodu nakon prve implementacije.  Danas na svijetu funkcionira oko 200 5G mreža u 70 zemalja svijeta, a čak 68 operatora nudi i uslugu 5G Fixed Wireless Access (FWA). Brz razvoj potaknut je velikom ponudom 5G pametnih telefona, koji kreiraju očekivanja potrošača za korištenjem najbrže mreže.

5G već danas ima znatno veći udio u ukupnom broju korisnika nego što su 3G i 4G mreže imale u istom ciklusu svog razvoja. Implementacija je jako brza, velika je ponuda opreme poput pametnih mobitela, a i korisnici stvaraju pritisak na ubrzanje tempa – pojasnio je u Barceloni Alex Sinclair, CTO kompanije GSMA. Dodao je da pokretanje 5G mreža u Latinskoj Americi i Subsaharskoj Africi znači da je 5G tehnologija danas prisutna u svim svjetskim regijama.

GSMA je na najvećem svjetskom sajmu telekomunikacijske industrije prezentirala i GSMA 5G Transformation Hub program, koji promovira implementaciju 5G tehnologije kroz komuniciranje dodatnih vrijednosti koje mreža nove generacije donosi operatorima, tvrtkama, vladama te naravno potrošačima. 

U sklopu tog programa prezentirane su studije o raznim sektorima, u kojima se 5G već pokazao kao podloga za inovativne usluge i poboljšanje iskustva potrošača. Verizon je  koristio 5G na NFL stadionima diljem SAD-a, kako bi poboljšao iskustvo gledatelja, dok je, s druge strane, Skydio koristio dronove s 5G tehnologijom za pregled mostova i velikih infrastrukturnih sustava. Thundercomm je u Kini primijenio 5G tehnologiju u proizvodnji koristeći umrežene pametne robote, dok je ministarstvo znanosti u Južnoj Koreji odlučilo zabavljati putnike u javnom prijevozu u Seulu pokrenuvši televiziju u pokretu na bazi 5G mreže. Singtel u Singapuru koristi 5G za sigurnu i efikasnu gradnju, tvrtka Motov koristi 5G da bi pratila prometne nesreće i kakvoću zraka, a Vayu na temelju mreže nove generacije povećava performanse vjetroelektrana.

GSMA je globalna organizacija koja objedinjuje svjetski telekomunikacijski sustav, a cilj joj je promovirati potencijale telekomunikacija i inovacija u tom sektoru.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava