ERICSSON NIKOLA TESLA

Gordana Kovačević: 5G će transformirati našu ekonomiju

Autor: Marina Šunjerga
event 16.08.2021.
Foto: Dragan Matic / CROPIX

Prošli tjedan Hrvatska je započela pravu digitalnu transformaciju. Naime, zatvaranjem procesa javne dražbe za spektre 5G mreže stvoren je i posljednji preduvjet implementacije tehnologije mreže nove generacije.

Velike telekomunikacijske kompanije HT, A1 i Telemach najavile su stotine milijuna eura investicija, a HAKOM je na dražbi za državni proračun prikupio gotovo 359 milijuna kuna koncesijskih naknada. Važan partner u ovom velikom projektu koji će donijeti brojne investicije je i naš Ericsson Nikola Tesla u kojem se raduju prilikama koje otvara nova tehnologija.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle. Foto: Marko Todorov / CROPIX

Alokacijom 5G spektra operatorima u Hrvatskoj otvoreno je novo poglavlje u implementaciji najsuvremenije 5G tehnologije koja ima potencijal transformirati našu ekonomiju. Posebno nam je drago što ćemo u suradnji s našim partnerima telekom operatorima, zahvaljujući uvođenju pristupa tehnologiji i na ruralna područja, omogućiti ravnomjerniji i održiv ekonomski razvoj naše zemlje. ICT industrija, premda pogođena pandemijom, pokazala je otpornost i otkrila svoj veliki potencijal za omogućavanje prilagodbe industrije i društva novim zahtjevima globalne digitalne ekonomije – kazala je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle.

U razdoblju koje je pred nama, a u suradnji sa svim dionicima ekosustava u kojem su ključni operatori, industrija, javna uprava i sektor obrazovanja, trebamo na najbolji mogući način iskoristiti 5G inovacijski potencijal za kreiranje novih prilika i prihoda u različitim sektorima. Samo tako možemo osigurati održivost i globalnu konkurentnost naše ekonomije u budućnosti uz otvaranje novih radnih mjesta – zaključila je Kovačević.

Ericsson Nikola Tesla je pridruženi član korporacije Ericsson, koja se ovog mjeseca pohvalila važno, suradnjom s američkim Verizonom. Naime, dvije su korporacije potpisale višegodišnji 5G ugovor vrijedan 8,3 milijarde dolara. Verizon će implementirati Ericssonova rješenja za 5G Massive MIMO C-pojas, niži frekvencijski pojas (low-band) i mmWave kako bi poboljšao i proširio Verizonovo pokrivanje 5G Ultra Widebandom, mrežne performanse i korisničko iskustvo.

Niklas Heuveldop, čelnik Ericssona u Sjevernoj Americi istaknuo je da je riječ o značajnom strateškom partnerstvu za obje tvrtke te istaknuo da ih najviše raduje donošenje prednosti 5G-a američkim korisnicima, poslovnom i javnom sektoru.

Ericsson pružateljima komunikacijskih usluga omogućuje da u potpunosti iskoriste vrijednost povezivosti. Kompanijski portfelj obuhvaća mreže, digitalne usluge, usluge upravljanja i novo poslovanje, a dizajniran je da njihovim kupcima pomogne u prelasku na digitalno poslovanje, povećanju učinkovitosti i nalaženju novih izvora prihoda.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava